Ingalill Sundhage
Ingalill Sundhage Bild: Lasse Edwartz

Ingalill Sundhage: Vi borde prata mer om sex och samlevnad

I dag ser vi förhoppningsvis sex som ett mer självklart inslag i vardagen, men många fördomar lever ännu kvar.

ANNONS

Vi som hade rätt ålder inne på 60-talet minns säkert Inge & Sten, det danska paret som svarade på frågor om sex i Expressen. Paret pratade ofta om hur viktigt det var att prata med sin partner om sina upplevelser och önskningar. Även om det inte var en massa hysch-hysch och händerna på täcket-mentalitet på den tiden, var förhållandet till sex och samlevnad ändå något ansträngd.

Jag hade turen att ha en klok biologilärare som inte darrade på manschetten utan pratade ledigt om kön, sex och samlevnad. Jag minns hur vi i gympans omklädningsrum förhörde varandra om de latinska namnen på olika könsdelar som vore det vilka glosor som helst. Det var ett bra sätt att avdramatisera ämnet.

ANNONS

Pendeln slår som bekant fram och tillbaka och i dag har vi förhoppningsvis flyttat fram positionerna ytterligare och ser sex som ett mer självklart inslag i vardagen. För precis som vi behöver mat för dagen behöver vi också närhet. Trots det är det få saker har så mycket fördomar som just sex.

Inte blev det bättre när arkitekten Mark Isitt i ett radioprogram tyckte att sexshopar borde stoppas in i en mörk gränd och ingenting som ska ligga vid torget. En sådan uppfattning spär på fördomarna och visar att vi fortfarande har en bit kvar innan sex betraktas som nånting självklart och positivt. Och sist men inte minst, att hålla isär sex och porr.

När jag i veckan träffade Åsa Bark som driver sexshopar blev jag varse min egen fördomsfulla inställning. Och jag avslöjade mig direkt genom att fråga hur många dildos hon säljer. ”Det är så typiskt” säger hon, ”det är vad folk tror att allt handlar om, penetrering. Men det är så mycket mer”, säger hon och nämner en rad produkter man kan ta till om sexlivet gått i stå. Men viktigast är att vi kan känna tillit och respekt till varandra. För det är först då man vågar blotta sig och berätta vad man vill ha och vad man vill ge. Och med tilliten kommer också modet att vidga gränserna och pröva nytt. Och att ha roligt förstås. Med humor kommer man långt.

ANNONS

Det vet alla som har en bra relation med sin partner. Därför var det så avväpnande att prata med Åsa om just sex och vikten av att öva. Oavsett vad det är du gör, springer, simmar, rider, skriver texter eller är ledare, vill du bli bra på det du gör är det träning som gäller. Och sex håller många viktiga muskelgrupper igång som det gäller att hålla igång så de inte förslappas.

Och nog slår Åsa huvudet på spiken när hon säger att förutsättningen för ett bra sexliv är att man tycker om sig själv. Det är svårt att älska någon annan om man inte älskar sig själv och att ha sex för att någon annan vill är inte kul för någon part i relationen.

Trevlig helg!

ANNONS