Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) partiledardebatten i riksdagen.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) partiledardebatten i riksdagen. Bild: Claudio Bresciani/TT

Jag tror att Nooshi Dadgostar menar allvar

Vänsterpartiet kommer inte att vara en dörrmatta för Socialdemokraterna.

ANNONS

”Här är den sköna sommaren som jag har lovat dig”, säger Huldas Karin till Evert Taube, i en av hans visor. I den visan är både bonden, sjömannen, handelsmannen och prästen skeptiska. Men Karin ser.

Hon har rätt. Examen är klar. Midsommar väntar och snart semester för många. I Taubes visa säger handelsmannen att det är krig och politik som har fördärvat vår jord. Vi kan alla hålla med om att krig är av ondo. Politiken är mer på gott och ont.

Evert Taube diktade om sommaren.
Evert Taube diktade om sommaren.

Politik och våra inkomster och tillgångar sätter gränser och skapar möjligheter. De senaste åren har priserna på hus och bostadsrätter stigit kraftigt. I Stockholm kan man få betala runt 100 000 kronor per kvadrat för en bostadsrätt. Det är inte samma priser i Uddevalla, men även här stiger priserna på hus och borätter.

ANNONS

Börsen ger mer än god ”ränta”, år 2019: plus 30 procent, år 2020: plus 5,5 procent. Och i år plus 21 procent. Den som hade en miljon vid nyår, har tjänat runt 200 000. Den som har en lön på 33 000 har också tjänat 200 000 kronor i juni.

S vill ha höjd skatt på ISK-konton. Fast bara för riktigt rika. Problemet med skatter på riktigt rika, är att de totalt sett inte brukar ge så stora inkomster. I USA har man lägre skatter än i Sverige. Det gäller på arbete. Men de har, arvsskatt, förmögenhetsskatt och fastighetsskatt. Det stora som skiljer är att de inte har federal moms.

En ekonom i USA sa en gång till riksdagens skatteutskott. ”Demokraterna tycker att moms slår hårt mot fattiga. Republikanerna att moms ger för stora intäkter. USA kommer inte att få moms, förrän de byter åsikt med varandra.”

Handelsmannen i visan, menade att politiken förstört världen. Han hade fel. Politiken och demokratin har fört Sverige framåt. I det antika Grekland kallades de som struntade i politiken för idios. Ja det blev sedan ordet idiot.

Med politiker menar vi någon som är med i ett parti och har fått förtroende i ett val. Men att vara med i en folkrörelse, delta i debatt, diskutera och rösta är också att vara aktiv i demokratin. Politiken är större än partierna och samhället är större än staten.

ANNONS

Sverige går till val om drygt ett år. Det blir spännande. Två partier L och MP riskerar att hamna utanför riksdagen. Jag tror att båda klarar sig.

I Uddevalla styr S och M tillsammans med C och L. Mandatmässigt stabilt, men kommer fyrhjulingen klara besiktningen?

I regionen, är det den gamla alliansen med MP som styr. Kan den lösningen bestå? Oppositionen är större men står så långt från varandra att utsikterna för den lösningen är goda.

Det är dock riksdagen som är mest spännande. Förra veckans partiledardebatt, visade på sätt och vis, två lag. Fyra partier, på var sin sida. Två tydliga lagledare, Löfven och Kristersson.

Lööf säger dock att hon kan tänka sig både Löfven och Kristersson, men inte deras ”vänner” V respektive SD. Det låter sig sägas men blir svårare att göra. Dadgostar sa i förra veckans debatt, att V inte längre tänker finna sig i att vara dörrmatta för S. Jag tror att hon menar allvar.

Valet 2022, blir spännande, men nu är det sommaren 2021. Hemester i Bohuslän är en bra möjlighet. Västtrafik erbjuder billiga biljetter, samma pris i hela zonen, till Strömstad 34 kronor.

Det finns flera fina besöksmål, som Bohusläns museum, Nordens Ark, Havets Hus, Världsarvet och Hällristningsmuseet i Vitlycke, Kosterhavets Nationalpark med Naturum på Koster. Och alla stränderna och stigarna.

ANNONS

Men vilken plats är allra bäst? Det rätta svaret är, för att travestera en dansk öl reklam, varje plats och besök i Bohuslän är bäst. För min del är det Fisketången i Kungshamn.

ANNONS