President Joe Biden signs his first executive order in the Oval Office of the White House on Wednesday, Jan. 20, 2021, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)  DCEV554
Den nytillträdde presidenten Joe Biden bryter med Trumpadministrationens politik. Bild: Evan Vucci

Joe Biden börjar återväcka USA

Den inhemska fossilindustrin är tagen på sängen, men det är bra.

ANNONS

Så var de fyrtiosex. Timmarna efter president Joe Biden svors in 20 januari signerade han flera viktiga exekutiva ordrar som återanslöt USA till Parisavtalet och WHO, hävde inreseförbudet från vissa muslimska länder och stoppade bygget av muren mot Mexiko.

Det är ett kraftigt brott med den förre presidenten Donald Trumps politik. Ingen kan lasta en demokratisk mittenpresident för att vilja sätta den tonen vid avlösningen av en högerpopulistisk republikansk administration.

I sitt installationstal fastslog Joe Biden att “demokratin har segrat”. Han har rätt. Men han tar över i ett läge där grundläggande demokratiska värden som yttrandefrihet är i gungning.

Techbolag som Facebook och Google slängde ut Trump från sina plattformar efter stormningen av Kapitolium. Redan i höstas tyckte Demokraterna, i en lång och bred parlamentarisk undersökning, att enskilda bolag inte ska ha sådan makt över vem som får säga vad. Ingen republikan skrev under.

ANNONS

Dagen innan Biden svors in förklarade dock Trumps avgående chef för konkurrens i ett tal att Demokraterna har rätt: Apple, Amazon, Facebook och Google är skadliga monopol som kongressen måste lagstifta mot. Den här konflikten mellan stat och näringsliv om teknologins inverkan på demokratin lär kulminera i två saker under Bidenadministrationen.

Dels vill Biden göra en historiskt stor satsning på cybersäkerhet och digitalt försvar. Kraven på informationell infrastruktur, exempelvis om Huawei får bygga 5g-nät, lär skärpas – liksom reglering av hot, hat och desinformation på plattformar.

Dels lär striden om en uppdatering av amerikansk internetlagstiftning intensifieras. Det kan rentav leda till en federal dataskyddslag, vilket USA saknar men Europa har i form av GDPR.

Kan Biden koppla det till frågor om gigekonomins arbeten och villkor, både som en del av en ekonomisk återhämtning och personlig integritet, har Demokraterna möjlighet att skapa en sundare men alltjämt datadriven ekonomi.

Ekonomins utveckling är förstås avgörande. Förutom i vissa sektorer som besöks- och nöjesindustrin skapas ännu många jobb. Lönerna efter skatt var 4,3 procent högre i slutet av 2020 än året före, trots pandemin.

Trumps sista stimulanspaket ihop med Bidens återhämtningsplan riskerar faktiskt att överhetta ekonomin, enligt ekonomen Larry Summers, tidigare rådgivare åt president Barack Obama.

ANNONS

Och så har vi klimatet. En av Bidens första beslut var att skrota oljeledningen Keystone XL, som Trump tillät för att skapa lokala jobb. Bidens förre chef Obama nekade bygget tillstånd för att det underminerade landets ledarskap i klimatomställningen. När Trump rev upp det beslutet bröts den framåtblickande amerikanska klimatpolitiken.

Bidens order knyter därför samman klimatpolitiken från två presidentskap – en klar klang av installationstalets emfas på samling och gemenskap – samtidigt som den tydligt säger att USA vill bort från fossila bränslen. Biden siktar på nettonollutsläpp vid år 2050.

Därför återupprättar och förstärker han en del av de över hundra miljöregler som Trump skrotade. Den inhemska fossilindustrin är tagen på sängen, men det är bra. USA har levt i en politisk och miljömässig parallell verklighet under fyra år. Nu är det dags att vakna.