Segerviss. Jonas Gahr Støre talar Arbeiderpartiets valvaka i Folkets Hus i Oslo.
Segerviss. Jonas Gahr Støre talar Arbeiderpartiets valvaka i Folkets Hus i Oslo. Bild: Javad Parsa

Karl af Geijerstam: Jonas Gahr Støre tar över styret i Norge

Arbeiderpartiet, Senterpartiet och Sosialistisk Venstreparti tar 89 mandat på Stortinget efter att över 90 procent av rösterna är räknade. Om det resultatet står sig kommer Jonas Gahr Støre ha en snabb väg till makten. Men att förhandla om politiken kommer att bli mycket svårare.

ANNONS

Det var ingen ände på alla tack som Jonas Gahr Støre riktade under starten på Arbeiderpartiets valvaka. LO, kampanjarbetare, kandidaterna, partistyrelsen och inte minst de kommunalråd runt om i landet som fört kampen mot Coronapandemin.

Gahr Støre riktade också ett tack till de som delade med sig av sina historier som har legat till grund för partiets politik. Den som lyckas med historieberättelsen lyckas också med att vinna val. Gahr Støre såg ut att vara både nöjd och fylld av energi.

***

Det lutar alltså åt en rödgrön majoritet i Norge, som väntat. Men djävulen ligger i detaljerna. Frågan är om Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre kan klara sig utan MDG och Rödt, eller om det räcker med Senterpartiet och Sosialistiskt Venstreparti som regeringsunderlag. Klockan 21.00 på valkvällen var prognosen att Ap, Sp och SV får 88 mandat, en majoritet med tre mandat.

ANNONS

Rösträkningen redovisas löpande på pollofpolls.no

Skillnaden mellan de olika utfallen är stora för Jonas Gahr Støre. Rødt vill föra politiken åt vänster – rejält. Då blir det svårt att få ihop en budget som också måste ha stöd från Senterpartiet. Miljøpartiet de Grønne har också uttalat att partiet inte kan stödja en regering som inte beslutar om ett stopp för att leta upp nya oljekällor och har satt ett stoppdatum för oljeindustrin till 2035. MDG hamnar där på kollisionskurs med Senterpartiet.

För att få ihop så breda budgetar måste Arbeiderpartiet sätta sig i en politisk spagat. Det är inte olikt den situation som Magdalena Andersson av allt att döma kommer att behöva hantera i Sverige under hösten.

Problemet är att stora delar av fackföreningsrörelsen ser att hundratusentals jobb som är direkt eller indirekt beroende av oljeindustrin kan försvinna. Vänsterekonomen Jonas Algers skriver på Twitter att Arbeiderpartiet måste vara med på att strama åt oljepolitiken, men att hur och när det sker kan partiet inte ge ett klart besked på förrän efter valet. Här har Norge en utmaning eftersom övriga delar av industrin som kunde ha skapat jobb har ”försakats”. Norge har goda förutsättningar för vindkraftsindustri, men Rødt har profilerat sig som vindkraftsmotståndare. Det rödgröna projektet kommer därför att ha det svårt med att kombinera det röda med det gröna.

ANNONS

Sosialistisk Venstrepartis partiledare Audunn Lysbakken lovade också ”tuffa förhandlingar” med Arbeiderpartiet och Senterpartiet på valnatten.

***

Två rödgröna partier strax över gränsen och två mittenpartier strax under, innebär att Stortinget drar politiskt rejält åt vänster.

Det norska valsystemet har en fyraprocentsspärr, men den gäller bara för att få tilläggsmandaten. Varje valkrets har fasta mandat utan spärr. (Sverige har en 12,5 procentsspärr i enskilda valkretsar.) På det sättet fick MDG och Rødt varsitt mandat år 2017. Venstre har också tidigare under haft en enda ledamot på Stortinget. Den situationen kan partiet hamna igen om det hamnar under fyraprocentsspärren. Det är en stor skillnad att hamna över fyra procent, då får man sju-åtta mandat direkt.

Rødt och MDG verkade gå säkert över spärrgränsen. Men MDG gick senare under kvällen sämre och hamnade omkring 3,9 procent. Venstre hamnade först på 3,5 procent en en timme senare vid 22.00 låg partiet omkring 4,0 procent. Det blir en rysare kring spärrgränsen även för Kristelig Folkeparti som hamnade på 3,9 procent enligt prognosen och ligger just nu och vippar kring gränsen. Två rödgröna partier strax över gränsen och två mittenpartier strax under, innebär att Stortinget skulle dra politiskt rejält åt vänster.

KrF är starka på landsbygden, men Venstre är starka i städerna. Därför kunde Venstre under kvällen hämta in röster eftersom städerna blir färdigräknade först. Då gick KrF också i motsvarande grad under gränsen.

ANNONS

***

Arbeiderpartiet kommer att leda regeringen men bakom den segern ligger en stor förlust för partiet. Förmodligen kommer resultatet att bli historiskt lågt. Norge följer alltså trenden med att socialdemokratiska partier förlorar sin starka ställning i många europeiska länder.

LÄS MER:Statsvetare: "Drömval för Støre"

En annan förlorare är Fremskrittspartiet som maldes ned av regeringsinnehavet. I 2005 och 2009 års val fick partiet omkring 22 procent, långt över Høyre. Nu är partiledare Sylvi Listhaug långt ifrån de siffrorna. Men partiet har bara varit utanför regeringen i drygt ett år. Listhaug siktar på en oppositionsroll och att komma tillbaka i nästa val. På valvakan hälsade hon till Høyre att det är ett misstag att ta med KrF och Venstre i en regering. Från och med i morgon ska FrP vara det ledande oppositionspartiet sade Listhaug och fick rungande applåder.

***

LÄS MER:Norskt maktskifte– AP mot "drømmeregjering"

Erna Solberg får lämna ifrån sig statsministerposten. Høyre fick 18,7 procent i prognosen men under kvällen går det lite uppåt. Det är betydligt sämre än de 26-25 procent som hon fick i de senaste valen. En epok går i graven, hon har suttit historiskt länge som statsminister och som ledare för Høyre. Spekulationer om avgång från partiledarskapet och vem som ska efterträda henne börjar nog redan under denna valkväll.

ANNONS

Erna Solberg sammanfattade de åtta åren med att konstatera att klimatutsläppen ökar, att ekonomin har återhämtat sig efter coronapandemin och att byggs vägar och tåg som aldrig förr. Men det räckte inte.

– Vi visste att det behövdes ett mirakel, sade Erna Solberg på valnatten.

Men det blev inget mirakel. Däremot en regering som höll – trots allt – i åtta år.

***

Under kvällen visade det sig att Venstre högst troligen kommer över spärrgränsen och att KrF och MDG högst troligen kommer strax under. Några tiondelar gör stor skillnad. På Venstres valvaka lät man konfettin regna över partiledare Guri Melby. Hon tyckte att Venstres (relativa) framgång visade att valet var ett klimatval. Liberalismen är ett ”skällsord” i Norge menade hon. Men det är historiskt att Venstre klarar gränsen tre val i rad.

***

Då 93,9 procent av rösterna var räknade vid kvart i tolv på valnatten hade Ap, Sp och SV 89 mandat. Då gick Jonas Gahr Støre upp i talarstolen och sade ”vi klarade det!”.

Det innebär med all säkerhet att en trepartiregering kommer att bildas i Norge med Jonas Gahr Støre som statsminister.

– Det blir ett ”solid flertal” - vår plan A! utropade han. Norge har gett ett klart besked.

ANNONS

Men Gahr Støre räckte också ut en hand till Rødt och MDG och sade att politiska samtal också kommer att ske med dem för att få så bred bas som möjligt.

Sist men inte minst: han riktade också ett tack till Erna Solberg för hennes insats som statsminister under de senaste åtta åren.

Texten uppdateras under kvällen. Uppdaterad 23.55