Earth hour firades år 2017 i Vänersborg med en ljusmanifestation.
Earth hour firades år 2017 i Vänersborg med en ljusmanifestation. Bild: Christian Flodin

Stefan Edman: Krigen, klimatet, lidandet – vad kan vi göra?

✓ Engagera dig lokalt ✓ Delta i ”Earth hour” ✓ Lyssna på koltrasten

ANNONS
|

KRÖNIKA • Har du, käre läsare, liksom jag vaknat upp i svinottan – och legat kvar i sängen i grubbel och vånda över det onda mörker som nu så kompakt lägrat sig över världen? Ukraina, Hamasmassakern? Gaza-helvetet? Klimatkrisen? Flyktingarna? Hungersnöden? Gängen härhemma, näthatet, ungdomars psykisk ohälsa?

Har du till sist, liksom jag, klivit upp, kokat kaffe och satt dig ner att lista glimtarna av ljus som trots allt finns? Och begrundat din och familjens, vännernas, jobbets, vårt lokala samhälles plats i allt detta?

Vi inser lätt att de stora kriserna förutsätter storpolitisk krishantering. Och det händer mycket just nu, vi kastas mellan hopp och misstro framför tv:n varje kväll. Andra frågor kräver politik i Sveriges riksdag och i vår kommun.

ANNONS

Men en sak är säker: Sund politik i en demokrati kräver engagerade medborgare. Vi svenskar tillhör den minoritet i världen (13 procent!) som fortfarande får skriva och säga vad vi vill, mötas, skapa opinion, kritisera makten. Och kämpa för det rättvisare, tryggare Sverige vi vill se för barn och barnbarn. En demokrati som ingalunda är självklar utan ett privilegium som måste försvaras. Och användas för det godas sak. Så vad gör vi?

Testa kreativa idéer om ett materiellt enklare vardagsliv

Jag dricker ur kaffet och sätter några punkter på pränt, i all enkelhet:

• Gå med i någon av de lokala grupper som växer upp lite varstans. För stöd och gemenskap med ukrainska eller andra flyktingar som lever i bygden. För solidaritet med Gazas lidande civilbefolkning, för bojkott av varor från bosättarföretag på den sedan 1967 ockuperade Västbanken.

• Testa kreativa idéer om ett materiellt enklare vardagsliv, som ett strå till stacken i den ”gröna omställning” som nu pågår i Europa, mycket tack vare EU. Maten, bilen, båten, resorna, konsumtionen – det är bara fantasin som sätter gränsen. Med troliga vinster för både klimat och plånbok! Våra personliga insatser är särskilt viktiga nu när Sveriges regering som den enda i EU genom aktiva beslut ökar vårt lands klimatutsläpp med 10 procent till 2030.

ANNONS

• Pumpa energi och hopp genom att leta fram goda trender som också faktiskt finns i nyhetsflödet, stort som smått: Skövlingen av Amazonas har minskat med drygt 60 procent på ett år. Sveriges klimatutsläpp 1990-2022 minskade med 37 procent. Havsörnen häckar i Bohuslän igen.

• Samlas en vårkväll, lyssna till koltrastens musik, njut av nytt liv i den doftande mullen. Ta till dig fredskämpen Elin Wägners ord från 1940: ”Vi behöver en värld med mening i för att önskekraften skall leva upp igen”.

• Delta i kväll i ”Earth Hour”, där folk runtom i världen släcker ljuset en timma och påminner sig om att vår art mer ödmjukt måste bruka och vårda Moder Jord om vi vill överleva. Gå till en kyrka i påsk; temat i två tusen år handlar om hur vi kan finna livsvägen från mörker till ljus (”långfredag till påskdag”).

• Begrunda Stig Dagermans dikt: ”Jorden kan du inte göra om. Stilla din häftiga själ. Endast en sak kan du göra, en annan människa väl. Men detta är redan så mycket, att själva stjärnorna ler. En hungrande människa mindre betyder en broder mer”.

ANNONS