Krönikör med skärgården i fokus

Möt Henrik Edin, ny krönikör på ledarsidan.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Henrik Edin blir ny krönikör på ledarsidan under 2021. Han har en partipolitisk bakgrund i Liberalerna och har varit ordförande för Liberala Ungdomsförbundet. Efter en tid i Stockholm är han nu på väg åter till Västkusten.

Uppväxten på Styrsö i Göteborgs skärgård har påverkat honom mycket. Ön tillhör Göteborg, men har den typiska bohuslänska naturen med kala klippor och vildkaprifol.

– Att bo på en ö är lite speciellt. I ett mindre samhälle krävs det att man ser efter varandra. Bohuslän är ett område som känns väldigt mycket hemma, berättar han.

Under några månader år 2019 fick han prova på att vara riksdagsersättare. Han engagerade sig då i frågor om fisket, miljön, Göteborgs hamn och förhållandena för de som bor i skärgården.

ANNONS

– Politiken blir himla påtaglig när man diskuterar vad ett paket mjölk kommer att kosta ute i skärgården.

Nu har han lämnat partipolitiken bakom sig och arbetar med policyfrågor för en miljöorganisation, ChemSec (Internationella Kemikaliesekretariatet), med säte i Göteborg. Organisationen fokuserar på användningen av kemikalier och dess effekter på miljön.

– Man vet ofta inte vilka skador som kemikalier orsakar, det är svårt att se orsak och verkan.

Ett exempel är PFAS som finns bland annat i brandsläckningsskum som har visat sig ha många negativa hälsoeffekter.

Mycket av arbetet sker på EU-nivå, eftersom det är där många miljöregler beslutas. Chemsec är aktiv i arbetet med EU:s nya gröna giv, ett flaggskeppsprojekt där många nya lagar ska stiftas.

Henrik Edin kommer från en musikerfamilj och spelar på fritiden fiol och flera andra instrument.

– Jag tycker om kulturfrågor i bredare bemärkelse, om kulturen i ett land och hur vi lever tillsammans. Konst och kultur hänger ihop.

Läs första krönikan här:

LÄS MER:Därför behövs en humanitär skyddsgrund

ANNONS