Osnyggt. Håriga knäskålar och svettiga armhålor bör skylas på jobbet. Liksom magar och rumpor i mataffären.
Osnyggt. Håriga knäskålar och svettiga armhålor bör skylas på jobbet. Liksom magar och rumpor i mataffären. Bild: Berit Roald

Malin Lernfelt: Lämna shorts och linne när du går till arbetet

Med värmen kommer behovet hos många svenskar att slänga kläderna all världens väg i de mest olämpliga sammanhang. Sluta upp med det.

ANNONS

Så kom värmen och med den, den årliga debatten om hur människor klär sig i det offentliga rummet. Av någon anledning har många svenskar, till skillnad från till exempel sydeuropéer, ett enormt behov av att slänga av sig maximalt med paltor så snart solen tittar fram. Alldeles för många verkar tycka att det inte spelar någon roll om de befinner sig stranden, i mataffären eller på jobbet . Kroppsdelar ska blottas till nästan vilket pris som helst.

Olämpligt plagg för alla.
Olämpligt plagg för alla. Bild: Riccardo Scardigli

Trekvartsbyxor är inte ett lämpligt plagg för någon

Först ut att dra en lans för anständighet var Aftonbladetkrönikören Ida Söderberg som vädjar: “I offentliga rum kan vi väl klä på oss? Allihopa. Inte för att det är så sensuellt med all hud att det inte går att värja sig – utan snarare tvärtom. Det finns inget mer osexigt än det kollektiva blottandet av dystra vinterhudar som sker ungefär prick mellan hägg och syrén” (AB 14/5).

ANNONS

Söderberg konstaterar även att shorts är ett perfekt plagg. För barn. Inte för män på jobbet. Det går att tillägga att trekvartsbyxor överhuvudtaget inte är ett lämpligt plagg. Inte för barn. Inte för någon.

Inte trevligt att mötas av nakenhet

På X (före detta Twitter), meddelar en skribent sina medmänniskor att: “Inte heller i år är bikini en lämplig klädsel i livsmedelsbutiken. Inte heller i år vill jag mötas av blottad människoskinka i kassan” och i TV4 menade Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt att shorts inte hör hemma på arbetsplatsen, eftersom det ser “sloppy” ut (TV4 19/5). Undantagen är jobb utan kundkontakt, till exempel om man arbetar på ett lager.

Det är en rimlig inställning. För hur vi presenterar oss för varandra, inte minst på arbetstid, spelar roll. Det är också en fråga om trivsel och respekt. Det är inte särskilt trevligt att mötas av svettiga bringor i mataffären eller bar mage på kontoret. Det finns luftiga, snygga och betydligt lämpligare plagg för lärare som vill signalera kunskap än linne och skrynkliga cargoshorts.

Lämna shorts och linne hemma

Det finns de som menar att rätten att klä (av) sig som man vill är en frihetsfråga och att liberaler bör hylla människor som spökar ut sig hur som helst när som helst. Det är fel. Bara för att något är (och självklart bör vara) tillåtet betyder det inte att det är klokt eller rätt.

ANNONS

Den som bryr sig om andra (och sig själv) lämnar shorts och linne hemma när man går till arbetet (i alla fall om man inte jobbar utomhus som brevbärare eller på bygge mitt i högsommaren) och drar på sig en t-shirt eller klänning när man lämnar stranden. Låt oss få en gladare sommar utan svettiga armhålor i kassakön.

ANNONS