Låt inte tullen stå handfallen vid bron

Karin Pihl: Dumheter att inte låta tullarna använda den teknik som finns

ANNONS
|

Den som kör till jobbet i Stockholm eller Göteborg en vanlig morgon kommer att registreras. De två största städerna använder trängselskatt för att försöka minska bilåkandet. En kamera scannar av bilens registreringsskylt som körs mot vägtrafikregistret. Fordonets ägare får sedan en räkning hem.

Många stör sig på biltullarna, men det har snarare att göra med avgiften än med det faktum att bilens nummerplåt fotas av en kamera. När trängselskatterna infördes hade Datainspektionen, den myndighet som arbetar för att värna människors integritet, förvisso några invändningar. Men det rörde främst behandlingen av personuppgifter och hur lång tid föraren ska få på sig att betala.

ANNONS

Att ens bil fotas är dock inget problem för Datainspektionen – i alla fall när det gäller skatt för bilpendlare. Annat gäller integriteten för tungt kriminella som vill föra stöldgods, knark och vapen in eller ut ur Sverige. Tullverket har tillgång till kameror som kan avläsa bilarnas registreringsskyltar för stoppa misstänkta fordon. Men tekniken används inte, eftersom Datainspektionen anser att det kränker integriteten. “Det är jättemånga människor som kommer att bli filmade”, säger Linda Olander, jurist på myndigheten (SR 14/5). Nu måste tulltjänstemännen själva scanna av trafikflödet med blotta ögat och försöka memorera misstänkta nummerplåtar.

Det är inget annat än galenskap. Det handlar inte om att fota ansikten, utan om att scanna av registreringsskyltar. Vapen flödar in i Sverige, men bara en bråkdel stoppas. Likaså har knarksmugglingen, som fungerar som en bas för den undre världen och är starkt kopplad till annan form av kriminalitet, ökat. Utflödet av illegala varor över gränsen är också stort. Hälften av alla bostadsinbrott i Sverige begås av utländska ligor. Människors TV-apparater, smycken och andra dyrbarheter försvinner ut ur landet och säljs i Östeuropa, Georgien och Armenien. Tullen står handfallen.

Jättemånga människor – eller rättare sagt, jättemånga registreringsplåtar, eftersom det är det kamerorna fokuserar på – blir fotade på väg till jobbet varje dag. Om det är godtagbart att fota plåten för att minska trängseln borde det inte vara några problem att göra samma sak för att minska dödsskjutningarna, drogförsäljningen och för att stoppa inbrottsligorna. Att någon länsar ens hem på värdesaker eller säljer knark utanför porten är en större integritetskränkning än att Tullverket fotar bilens registreringsskylt när man åker över Öresundsbron.

ANNONS

Tullen har överklagat förbudet. Förhoppningsvis stoppas Datainspektionens dumheter.

Karin Pihl
Karin Pihl
ANNONS