Låt Mauricio Rojas bli en lärdom

Emma Jaenson: De svåra ämnena som svenska politiker idag brottas med hade Rojas insikt om för över tio år sedan.

ANNONS

Mauricio Rojas var före sin tid. Han talade klarspråk redan under det tidiga 2000-talet: Ställ krav och sluta omyndigförklara människor. Han myntade uttrycket “utanförskapsområden” och ville prata lösningar för att få in nyanlända i samhället.

Men Rojas tvingades lämna svensk politik. I stället utsågs han nyligen till kulturminister i Chile.

Rojas kom till Sverige som chilensk flykting 1974. Den övertygade marxisten blev liberal och valdes 2002 in i riksdagen för dåvarande Folkpartiet. Många av hans förslag som då ansågs vara radikala får i dag betraktas som allmängods: kriminalisera barnäktenskap och automatisk utvisning för grova icke-svenska brottslingar. Han föreslog även att skatter eller bidrag för nyanlända skulle plockas bort under de första fem åren.

ANNONS

Men när han under 2005 skrev en debattartikel i Expressen och menade att problemen med invandring kan bero på invandrares “sociokulturella arv” blev han till Sveriges hackkyckling nummer ett.

I SVT:s program “Faktum” blev han representerad av en obehaglig svartmuskig hund med spansk brytning. Han beskrevs som en “onkel Tom” och rasist och fick utstå mordhot och kränkningar. Liberala ungdomsförbundet krävde hans avgång. Av sitt parti fick han inget stöd.

Efter Alliansens valseger 2006 krävde Centerpartiet att Rojas inte skulle få inflytande över integrations- och migrationspolitiken. I stället flyttades han till riksdagens konstitutionsutskott. 2008 lämnade han Sverige för Madrid.

Rojas var långt före sin tid – en tid när Sverigedemokraterna knappt fanns på kartan och över huvud taget inte i Sveriges riksdag. Men han blev för jobbig för Folkpartiet.

Att komma som flykting från Chile, för att sedan flytta tillbaka på grund av den svenska åsiktskorridoren, säger något om Sverige. De svåra ämnena som svenska politiker idag brottas med hade Rojas insikt om för över tio år sedan. Vad hade hänt om L redan då hade lyssnat till Rojas? Och vad hade hänt om Centerpartiet låtit Rojas fortsatta arbeta med migrations- och integrationsfrågorna? Förmodligen hade SD inte växt sig lika stora. Men framför allt hade politiken tidigare tagit tag i de problem som fortfarande behöver lösas.

ANNONS

Sverige har gått miste om en politiker som representerat politiskt engagemang, förändringsvilja och klarsynthet. Låt detta bli en lärdom för framtiden.

Länkar:

https://www.svd.se/vetot-och-hatet-blev-for-mycket

https://www.svd.se/sds-tillvaxt-kan-bokforas-pa-ls-konto/om/ledare-kolumnister

https://kvartal.se/artiklar/gast-i-fredagsintervjun-2-2-mauricio-rojas/

https://www.dn.se/debatt/kulturarv-ligger-bakom-invandrarnas-brottslighet/

https://www.expressen.se/debatt/mauricio-rojas-svt-liknade-mig-vid-en-acklig-hund/