Laxodlare får ha bättre tålamod

Laxodlingen i Säffle banar vägen för laxodlingen i Sotenäs – men snabbt kommer det inte att gå.

ANNONS

Det går utmärkt att odla lax på land. Anläggningen har fått klartecken från miljömyndigheterna. Kommunen är positiv. Många nya arbetstillfällen kommer att skapas. Markarbeten ska inledas i år och år 2024 ska laxodlingen vara uppe i full produktion. Allt detta kommer att bli verklighet – i Säffle. I början av månaden rapporterades att Premium Svensk Lax AB kommer att bygga en liknande, fast mycket mindre anläggning, än den som planeras i Sotenäs.

LÄS MER:Klartecken för laxodling i Säffle välkomnas i Sotenäs

I Sotenäs växer dock protesterna och tvivlen. Kritiska röster har höjts på informationsmöten och på insändarsidorna. Häromveckan kunde Bohusläningen rapportera att bolaget Lighthouse Finance har dragits med ekonomiska problem. Dessutom har bolaget fått kritik för transaktioner som har skett mellan aktieägarna och bolaget. Vd Roy Høiås avvisar att bolaget ”försöker lura någon eller ... att vi har gjort olagligheter”.

ANNONS

LÄS MER:Lax-vd tog olagliga lån av egna finansbolaget

LÄS MER:Sotenäsbor organiserar sig – kräver fakta om laxodlingen

Som exemplet Säffle visar är det tekniskt och ekonomiskt möjligt med stora odlingar av fisk på land. Men det är dock inte gjort i en handvändning. Det tar tid att bygga upp en ny industrianläggning från grunden. I Säffle hade kommunen beslutat om detaljplaner och tecknat kontrakt i slutet av februari, rapporterar SVT Värmland. I augusti fattade länsstyrelsen i Örebro (som hanterar miljöärenden i Värmland) beslut om miljötillstånd. Eftersom ingen överklagade beslutet har det nu vunnit laga kraft.

Men om det tar sju månader för att få miljötillstånd för laxodlingen i Säffle, hur lång tid kommer handläggningstiden att vara för en tio gånger så stor anläggning? Ja, cirka ett år tror länsstyrelsen i Västra Götaland (P4 Väst 13 oktober). Det är nog helt rimligt. Dessutom får man räkna med att beslutet överklagas till domstol. Därför är det lite uppseendeväckande att Roy Høiås uttalar till radion att Lighthouse Finance har så bråttom. Bolaget kan inte vänta längre än till nästa sommar.

Om man tar sig tid att lyssna på Høiås långa redogörelse för projektet på Youtube, så förklarar han pedagogiskt hur laxodlingen i Sotenäs kan bli verklighet. Projektet är inte orealistiskt, men väldigt, väldigt stort. Med detta kommer en hel del problem som måste lösas. Man kan då fråga sig om inte bolaget inte borde ha mer tålamod med den svenska miljöprövningen? Det räcker ju med att se på fallet Preemraff, där den juridiska processen tog fyra år. Dessutom får man kanske räkna med bakslag. Projektet Smögenlax fick nej av länsstyrelsen för två år sedan, men kämpar vidare i domstol.

ANNONS

Säffle-fallet har visat att laxodlingsprojekt kan genomföras enligt svensk miljölagstiftning, vilket borde vara mycket positivt för Sotenäsprojektet. Chansen för att få klartecken borde ju vara bättre än i våras. Däremot ska man nog inte räkna med att det inte blir något överklagande. Om man göra en investering som ska räcka ett halvt sekel borde man nog ha mer koll på tillståndsprocessen och bättre tålamod.

ANNONS