Lars Bäckström, fd landshövding
Lars Bäckström, fd landshövding Bild: Lasse Edwartz

Talmannen får svårt att lösa upp knutarna

I grunden handlar krisen om synen på parlamentarismen. Alla partier måste inse att de måste ta hänsyn till alla riksdagsmandat.

ANNONS
|

I min förra krönika, skrev jag, att jag tror att Nooshi Dadgostar menade allvar när hon sa att Vänsterpartiet inte tänkte vara dörrmatta till Socialdemokraterna. Min spådom slog in, i måndags. Då röstade V ja, till ett förslag från Sverigdemokraterna om misstroende mot statsministern.

Dags att sätta på kaffebryggaren igen? Riksdagens talman Andreas Norlén fick göra ett antal rundor med partiledarna under 134 dagar innan det blev en regering i januari år 2019.
Dags att sätta på kaffebryggaren igen? Riksdagens talman Andreas Norlén fick göra ett antal rundor med partiledarna under 134 dagar innan det blev en regering i januari år 2019. Bild: Jessica Gow/TT

En gång sa Löfven, vi såg det inte komma. Det gäller nog särskilt denna votering. V och SD säger visserligen att de båda är mot marknadshyror. Det är också nästan det enda, de två partierna är överens om.

Än knepigare är att V är mot marknadshyror, medan M, KD, C och L är för. Till det kommer att även S och MP säger att de är mot marknadshyror. Men konflikten gäller nog inte bara hyresfrågan.

ANNONS

Januariavtalets 73 punkter, var ingen bra start för Löfven. Det innebar stora eftergifter för S. Men de fick regeringsmakten. För V var det värre. Avtalet sa uttryckligen att V inte skulle få något inflytande.

Att V trots det släppte fram Löfven var nästan märkligt. De hotade dock med misstroende i två frågor. En av dem, var det V kallar marknadshyror.

Januariavtalet säger att en lag om fri hyressättning i nybyggnation skulle gälla från 1 juli 2021. Istället kom en utredning med ett sådant förslag. Efter remiss under hösten kunde vi vänta oss regeringsförslag våren 2022.

Propositionen skulle gå igenom med stöd av regeringen, C och L, samt KD och M. Alla begriper också att det inte skulle vara realistiskt med ett misstroendevotum ett halvår innan ordinarie val. Det insåg V.

I sista minuten erbjöd Löfven och Lööf att parterna skulle få förhandla. För V var det ingen lösning. För om parterna inte kom överens, skulle avtalet om fri hyressättning vid nybygge gälla. Det är värt att veta att Fastighetsägarnas vd är tidigare statssekreterare C.

Så riksdagen röstade bort Löfven. Han har nu en vecka på sig att lösa frågan. Det finns ingen lätt lösning. C säger att de inte tänker budgetförhandla med V. L vill ha Kristersson.

ANNONS

C har också sagt att de inte kan släppa fram en regering som kan behöva röster från SD. Jag har svårt att se hur en talmansrunda kan lösa de knutarna. Ett extra val är därför inte osannolikt.

Jag tror att alla partier måste inse att de måste ta hänsyn till alla riksdagsmandat.

Det kan leda till att Kristersson blir statsminister. Det är inte vad V såg framför sig när de röstade för misstroende. Kristersson är för marknadshyror. Å andra sidan är SD mot. Kanske skulle de två inte vilja lösa den konflikten innan valet 2022. Men Kristersson skulle få ett år på sig att ta populära beslut fram till 22.

I grunden handlar krisen om synen på parlamentarismen. Jag tror att alla partier måste inse att de måste ta hänsyn till alla riksdagsmandat. Ett mindre parti kan bli viktigt för att nå majoritet. Ett parti som kan välja mellan två sidor får en extra bra position. Det är en position som MP tidigare utnyttjat.

C har också ofta utnyttjat denna position. C har nu gjort det svårare genom att avvisa allt samarbete med ”ytterkanterna”. Men när nu C släppt hyresfrågan kan Löfven komma tillbaka.

NÅDENDAL 20090901En liten flicka får en kram av ett Mumintroll i Muminvärlden i Nådendal utanför Åbo Foto Jonas Ekströmer / SCANPIX kod 10030
Ta det lugnt! Muminmamman vet hur man hanterar snabba förändringar. Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT

Det skulle kunna vara en lösning till 2022. I längden måste alla förstå att en regering kommer att behöva ta hänsyn till alla de partier som släppt fram den. Sabuni i L säger nu, att det är så hon tänker.

ANNONS

Det är sannolikt den stora, om än för några obehagliga läxan, från denna kris. Formellt utlöstes krisen av hyressättningen vid nyproduktion. I praktiken går den djupare.

Muminmamman i sagan, säger att hon är så lugn för att hon vet att precis vad som helst kan hända, när som helst. Jag tror att det är fler i politiken som behöver ta till sig hennes ord, då blir det färre överraskningar.

ANNONS