För 10 år sen strålade LO av socialdemokratisk självgodhet när deras medlemmar fick till rätt till extra pengar under sin föräldraledighet. Sedan hände – ingenting. LO-papporna är fortfarande sämst i Sverige på att ta ut föräldraledighet. I snitt tar de bara ut de tre månader som är öronmärkta för pappan.
Under samma period har den mansdominerade finansbranschen ökat takten i sitt jämställdhetsarbete. Till och med ett så utskällt företag som Klarna har haft ett mycket förmånligt erbjudande till blivande föräldrar: behåll hela din lön i upp till sex månader när du är hemma med barnen. Det skickar en viktig signal till blivande föräldrar, oavsett kön: Du är värdefull för oss. Ditt föräldraskap är viktigt. Ditt privatliv är viktigt.
När Klarna skulle teckna kollektivavtal med Finansförbundet var just föräldraledigheten en av de frågor som splittrade de anställda mest eftersom det tidigare lönetillägget slopades. Nu kommer de anställda istället att få föräldralön som regleras enligt Finansförbundets avtal, vilket istället innebär att den anställda har rätt att behålla 90 procent av sin lön i upp till ett år under föräldraledigheten. Storbankerna lyder under samma avtal.
Enligt Finansförbundets förhandlingschef Viktor Källqvist är just det ettåriga avtalet en medveten strategi för att motivera pappor att vara hemma längre.
Även inom juristbranschen har flera av de stora byråerna börjat använda sig av pappa-nudging genom att skruva på villkoren för föräldralönen. I vissa fall får föräldern bara ut föräldralönen om han eller hon tar ut mer än tre månaders sammanhängande föräldraledighet. Knappast en slump, eftersom det är just tre månader som är öronmärkta för pappan. På andra byråer belönas den anställda med en extra månadslön när han eller hon kommer tillbaka från en längre, sammanhängande föräldraledighet.
I slutet av 2023 instiftade LO ett stipendium för “facklig feminism” till medlemmar som vill arbeta för att “stärka det fackligt feministiska arbetet på arbetsplatsen”. Det är dags att arbetsgivarna i mansdominerade branscher slutar följa de inskränkta LO-avtalen och börjar snegla på andra mansdominerade branscher, där man vill göra skillnad på riktigt.