Kärlek? Tre av fem kvinnor i Love is blind Sverige tjänar mer än sin partner.
Kärlek? Tre av fem kvinnor i Love is blind Sverige tjänar mer än sin partner. Bild: Photo credit: Robert Eldrim / Netflix

Johanna Högström Schreiber: Love is blind är en skildring av svensk jämställdhet

Netflix senaste dejting-snackis har fått tittare i andra delar av världen att reagera på de svenska kvinnornas ytlighet. Men de agerar bara som män överallt gjort i alla tider.

ANNONS

När de första avsnitten av Netflix reality-flaggskepp Love is blind blev tillgängliga i mitten av januari publicerade Aftonbladet en artikel där deltagarnas taxerade inkomster för 2022 redovisades.

Fyra av fem kvinnor som deltar i programmet har högre löner än riksgenomsnittet. Tre av dem tjänar mer än mannen de parats ihop med. En av dem tillhör de 10 procent av Sveriges befolkning som tjänar mest – 60 000 kronor i månaden.

Ekonomisk jämställdhet är en förutsättning

Den femte kvinnan studerar och har “halkat efter med ekonomin”. Hon konfronteras av mannens vänner som uttrycker oro över att hon skulle utnyttja honom ekonomiskt. Paret vägrar köpa det narrativet. De är överens om att ekonomisk jämställdhet är en av förutsättningarna för ett lyckligt äktenskap.

ANNONS

Ytterligare en kvinna i Love is blind har lägre inkomst än mannen. Hennes största oro är att de kulturella skillnaderna mellan dem ska sätta käppar i hjulet för ett eventuellt äktenskap. Hon har rötter i Afghanistan och är uppvuxen i ett av Sveriges mest utsatta områden.

Kvinnan har ett kapital på Instagram

Mannen kommer från en av Sveriges rikaste kommuner och jobbar i finansbranschen. Hon bryr sig inte. Kanske för att hon, förutom ett tryggt jobb, även har en helt annan form av kapital: 100 000 följare på Instagram och 60 000 följare på Tiktok. Dessutom var hon en av pionjärerna inom Metoo-rörelsen i Indien där hon haft en karriär som Bollywoodskådis.

Det tydligaste exemplet är dock kvinnan som har en magisterexamen i finansiell ekonomi och har tagit fördjupningskurser vid Harvard och Oxford. I dag arbetar hon som mellanchef på ett av Sveriges största företag. Mannen hon parats ihop med nolltaxerar och är fotbollstränare för ett knattelag. Han kan inte ens stava sin titel rätt på Linkedin.

Love Is Blind Sweden S1. [L to R] Adde, Mow, Johan, Mohamed, Jimmy, Daniel, Oskar Markus, Milan, Lucas, Johannes, Sami, Rasmus, Sergio, Christofer, Andreas. Cr. Courtesy of Netflix © 2023
Love Is Blind Sweden S1. [L to R] Adde, Mow, Johan, Mohamed, Jimmy, Daniel, Oskar Markus, Milan, Lucas, Johannes, Sami, Rasmus, Sergio, Christofer, Andreas. Cr. Courtesy of Netflix © 2023 Bild: Photo credit: Johan Paulin / Netflix

Millennial-män har högre löner än kvinnor i samma generation. Så ska det givetvis inte vara. Lika lön för lika arbetsinsats ska vara en av grundpelarna på en fungerande arbetsmarknad. Men lönegapet innebär inte att kvinnor saknar möjlighet att försörja sig.

ANNONS

Kvinnor med pengar vill ha snygga män

Sedan premiären har 1,1 miljoner människor från hela världen följt de blinddejtande svenskarna. På internetforumet Reddit anklagas de svenska kvinnorna för att vara ytliga och bara fokusera på männens utseende. Många av de utländska tittarna verkar inte förstå att svenska kvinnor har skapat sig möjligheten att välja partner på samma sätt som män har gjort genom alla tider: de söker efter ett välvårdat yttre och symmetriska drag i kombination med humor och ett stort hjärta. Hög status och ekonomisk trygghet kan de nämligen skaffa sig på egen hand.

ANNONS