Lyssna på Ebba Busch Thors varningar

Svend Dahl: Nu krävs borgerliga vakthundar

ANNONS

Häromdagen beskrev Upsala Nya Tidning hur stadsmiljön i Uppsala på några få år förändrats. Unga kvinnor och tonårstjejer känner sig allt mer otrygga när de rör sig i de centrala delarna av staden på kvällarna och riskerar att ofredas av gäng av unga män. “När jag berättar för vuxna om hur det är och vad som händer mig och mina tjejkompisar blir de chockade. Folk behöver få veta. Jag orkar inte ha det så här”, berättar 14-åriga Emelie (UNT 26/1).

Denna typ av nyheter är en nyttig påminnelse om det som moderatledaren Ulf Kristersson i onsdagens partiledardebatt i riksdagen beskrev som “den verkliga verkligheten”. För liknande berättelser hörs från många håll runt om i landet.

ANNONS

Under förra mandatperioden talades det ibland om hur den svenska statens kärna kommit att förfalla. Växande otrygghet och allt längre vårdköer har fått allt fler att ställa sig frågan om det går att lita på det offentligas förmåga att leva upp till grundläggande förväntningar.

Sedan glömdes det bort. Vi fick en regeringsbildning som i liten utsträckning handlade om en vilja att lösa de problem många människor ser omkring sig.

Självklart bör man vara försiktigt optimistisk kring delar av januariöverenskommelsen mellan de rödgröna och riksdagens två liberala partier. Både vad gäller skatter, arbetsmarknad och bostäder finns embryot till viktiga liberala reformer. Samma sak gäller intresset för förstatligande av skolan och att språkkrav för medborgarskap slutligen ser ut att kunna bli verklighet.

Att både Centerpartiet och Liberalerna är nöjda med överenskommelsen var uppenbart i partiledardebatten, där de båda försvarade den rödgröna regeringens politik med större entusiasm än vad statsministern själv gjorde. Men det är också en överenskommelse som duckar inför det brustna samhällskontraktet. För hur viktigt lägre skatt på arbete eller reformerad arbetsrätt än är minskar det varken otryggheten eller löser problemen med köer och personalbrist i vården och omsorgen.

Att ständigt påminna regeringen och dess liberala stödpartier om detta är en viktig uppgift för moderater och kristdemokrater de kommande åren.

ANNONS

Ett annat område som kräver borgerliga vakthundar, och som i debatten lyftes fram av KD:s Ebba Busch Thor, är risken att den skattereform som planeras i själva verket kommer att leda till höjda skatter för villaägare och människor på landsbygden.

Januariöverenskommelsen bygger varken på ideologisk eller sakpolitisk samsyn, utan på viljan att isolera Sverigedemokraterna. Faran är att detta kommer att leda till ännu en mandatperiod där SD tillåts kortsluta det politiska systemet och där olika typer av symboliska markeringar blir viktigare än verkliga samhällsproblem.

Förlorarna blir i så fall den breda medelklass som oroar sig över om tonårsdottern ska kunna gå hem själv från kompisen på kvällen.