”Inga kommentarer”. Roy Høiås, vd för Quality Salmon, har inte gett mycket besked på senaste tiden.
”Inga kommentarer”. Roy Høiås, vd för Quality Salmon, har inte gett mycket besked på senaste tiden. Bild: Niclas Jonasson

Magert med information från Quality Salmon

Det skadar inte att vara lite mer förtroendeskapande när relevanta frågor ställs från media och kommunpolitiker.

ANNONS

I fredagens tidning rapporterar Bohusläningen om att Quality Salmon får en ny ledamot i styrelsen, civilingenjören Ivar Kvangardsnes. Enligt vd Roy Høiås beror detta på att bolaget går in ”i en fas där vi fokuserar på driftsutveckling”.

LÄS MER:Nytt avhopp från laxbolagets styrelse

Høiås berättar också att skulderna som finns hos Kronofogden är betalda eller ska betalas. Att fakturor inte är betalda beror på att ”det är systemen som har kört sig”.

Men några närmare besked än så får vi inte. Han vill inte kommentera relationen till kommunen. Han vill inte kommentera Socialdemokraternas uttalanden om att de ”hyser helt klart stora tvivel om seriositeten” hos bolaget. (24 maj) Inte heller Sverigedemokraterna tycker sig ha fått insyn i projektet och ställer frågan ”huruvida kommunledningen längre alls betraktar projektet som genomförbart”. (1 juni)

ANNONS

LÄS MER:Sotenäs står inte och faller med Quality salmon

LÄS MER:Kommunen tar skada av att samarbeta med oseriös aktör

Det är klart att Høiås inte har någon upplysningsplikt till media. Inte heller måste han upplysa kommunen, och allra minst den politiska oppositionen, i någon större utsträckning om bolagets förehavanden, än så länge. Men det skadar ju inte att vara mer förtroendeskapande.

Det har snart gått ett år och tre månader sedan bolaget lanserade planerna på en stor laxodling i Sotenäs. Men fortfarande finns det inga konkreta svar på vilka investerare som är villiga att lägga upp sammanlagt tiotals miljarder för att förverkliga planerna. Istället är det bara antalet skulder hos kronofogden som kommit till allmänhetens kännedom. Nästa steg är att laxodlingen måste få miljötillstånd och i de handlingarna måste det rimligtvis finnas en plan för hur bolaget tänker sig att projektet ska förverkligas.

Sotenäs kommuns linje att inte använda egna pengar (men däremot regionens och statens) i projektet förefaller hittills vara klok. Som Socialdemokraterna konstaterar: i sämsta fall står kommunen med en planerad och färdig industrimark. Den kan ju användas av andra. Quality Salmon är inte det enda bolaget på marknaden.