Drömprinsen visade sig vara en kontrollerande och våldsam man. ”Lovisa” som Bohusläningen har intervjuat berättar om att relationen förvandlades till en mardröm. Mannen begick flera övergrepp mot Lovisa och dömdes till fängelse för grov kvinnofridskränkning.
Varje år dödas mellan 10 och 20 kvinnor av en man de haft en relation med. Bohusläningens sammanställning av ett antal aktuella rättsfall visar att männen ofta upprepar mönstret av misshandel. De här männen är inte bara farliga, de är livsfarliga.
Ett exempel som jag själv upplevt som kriminalreporter är den i Trollhättan ökände Dannebacksmördaren. För 18 år sedan satt jag i den stora rättegångssalen i Vänersborgs tingsrätt och fick höra honom försvara sig mot åklagarens anklagelser om misshandel mot en kvinna han haft en relation med. Det var inte första och inte sista gången det hände. Redan i tonåren dömdes han för ett grovt våldsbrott.
Mannen har en förmåga (som han inte är ensam om) att inför tingsrätten ge ett lugnt intryck och låta så oskyldig som han nog gärna vill framstå. Kontrasten mot åklagarens beskrivningar om det våld han utsatte kvinnan för var stor.
”Mannen och kvinnan träffades på den gemensamma arbetsplatsen, ett äldreboende i [stad]. Till en början var mannen uppvaktande med blommor och presenter. Men efter några månader – då mannen flyttat in hos kvinnan – började han slå henne. Det var väldigt svårt för kvinnan att vittna i rätten.
– Han blev arg om man sade fel grejer, allt skulle handla om respekt.
Mannen började kontrollera hennes liv. Han var kritisk mot hennes kompisar och föräldrar. Han kollade hennes post och telefonsamtal. Hennes gamla kläder och möbler rensades ut, likaså hennes fotografier. Kvinnan ljög om att allt var bra i förhållandet och dolde blåmärken med sina kläder.”
Mannen menade att relationen hade varit "bråkigt och tjafsig". Som så många andra som har suttit vid de åtalades bänk hade han drabbats av dåligt minne. På de flesta frågor svarade han "det vet jag inte". Trots sitt nekande blev han dömd. År 2013 dömdes mannen för mordet på en ung kvinna i Dannebacken i Trollhättan (något han erkände först under fängelsetiden) och är nu på fri fot.
Åklagaren Katarina Olsson påpekar att det är svårt att bevisa och få fällande domar när det gäller kvinnofridskränkning. Männen erkänner mycket sällan någonting. Det krävs vittnen och teknisk bevisning.
Det är viktigt att rättsväsendet stöttar kvinnorna så att de vågar berätta och vittna. Även när straffet är avtjänat behöver kvinnorna ofta kontaktförbud för att de ska kunna känna sig trygga.
Offentliga rättsdatabaser är mycket debatterade i dessa dagar. Men i det här fallet har de en fördel. Kvinnor kan faktiskt kontrollera om en man de har relation med har blivit fälld tidigare för våldsbrott. Det är en allvarlig varningssignal.
Vänner och släktingar till utsatta kvinnor kan reagera på varningssignaler. Tackar man nej till fester och släktmiddagar utan orsak? Ser man misstänkta blåmärken och sår? Vittnesmål kan vara avgörande i rättegångar. Att våga vittna, våga ingripa och säga ifrån kan rädda liv.
LÄS MER:Relationsvåld drabbar många – svårt att hitta bevis
LÄS MER:”Drömprinsen” förvandlade Lovisas liv till en mardröm