Helén Eliasson (S) blir regionstyrelsens ordförande i januari. Nu lägger hon sin första budget.
Helén Eliasson (S) blir regionstyrelsens ordförande i januari. Nu lägger hon sin första budget. Bild: AnnaCarin Isaksson

Karl af Geijerstam: Med de rödgröna mot underskott i finanserna

Den nya rödgröna ledningen i Västra Götalandsregionen står inför samma utmaningar som den tidigare grönblåa. Skillnaden är nu att allting kommer att bli dyrare.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Den nya koalitionen vid namn ”RödGrön Ledning” har nu tagit över i regionfullmäktige. Det tidigare styret hette som bekant ”GrönBlå Samverkan”. De lämnade en budget för år 2023 i somras. Nu har de rödgröna partierna kommit överens om vilka ändringar de hinner att få med innan årsskiftet.

Ingen är väl förvånad över att S, V och MP vill ge mer pengar till hälso- och sjukvården, med tanke på att inflationen dragit iväg ordentligt under hösten. Men smakar det så kostar det. Resultatet i den grönblåa budgeten låg på ett överskott på 616 miljoner kronor. Nu räknar de rödgröna med ett underskott på 1 613 miljoner. Det innebär alltså en försämring av resultatet för nästa år med 2,2 miljarder kronor (!) mellan junibeslutet och budgetbeslutet före jul.

ANNONS

Den tidigare budgetens uppräkning av ramarna med två procent är nu höjt till tre procent. Enligt de rödgröna innebär detta 1 400 miljoner kronor mer i generellt tillskott till hälso- och sjukvård jämfört med år 2022. Frågan är om vi får mer sjukvård för pengarna? Som läget ser ut nu med inflation och stigande energipriser ska man nog inte ha så höga förhoppningar om detta.

De rödgröna lägger 25 miljoner kronor på en särskild låglönesatsning. Den stora satsningen fanns dock redan i den grönblåa budgeten, med 235 miljoner kronor för konkurrenskraftiga löner plus 200 miljoner kronor enbart riktade till personal inom dygnet-runt-vården.

Rödgröna ledare. Madeleine Jonsson (MP), Helén Eliasson (S), Carina Örgård (V).
Rödgröna ledare. Madeleine Jonsson (MP), Helén Eliasson (S), Carina Örgård (V). Bild: Ängelina Ahlén

I budgeten låg tidigare en förstärkning till kollektivtrafiken med 91 miljoner kronor. Nu vill de rödgröna sänka biljettpriserna vilket kostar ytterligare 55 miljoner kronor. Problemet är bara att den gamla majoriteten redan fattat beslut om höjningar av biljettpriserna, så sänkningen träder inte i kraft förrän 1 maj. Helårseffekten blir alltså omkring 85 miljoner kronor. Detta är en oklok satsning. Höjningen innebar en krona på en enkelbiljett. Kostnaden för månadskort är fortfarande mycket konkurrenskraftigt jämfört med bilkostnader för de flesta pendlare även med den föreslagna höjningen.

LÄS MER:Västtrafiks priser höjs – men sänks tillbaka i maj

Den stora smällen för regionen går inte att göra något åt, oavsett vilka färger som ledningen har. Pensionskostnaderna ökar rejält, med cirka fyra miljarder. Men eftersom regionen är stadd vid kassa (tack vare ett klokt och framsynt styre de senaste åren) kan regionen hantera detta genom att gå med underskott.

ANNONS

LÄS MER:Undersköterskor i Västra Götalandsregionen får höjda löner

Man kan notera att de rödgröna står inför samma utmaningar som det tidigare styret hade. Beroendet av hyrpersonal måste minska. Köerna måste kortas (de rödgröna vill göra detta i egen regi). Det behövs fler AT och ST-tjänster för läkare. Den administrativa bördan på personalen behöver sänkas.

Det är tydligt att man vill stärka den rödgröna profilen. Regionen ska bli fossilfri, fastigheterna ska få solceller och laddstolpar, ekologisk mat ska serveras i större utsträckning och det ska vara enklare att ta cykeln till jobbet. Till det mer innovativa som nämns i budgetförslaget är att man vill minska eller slopa internfaktureringen för servicetjänster, hyror, analyser och diagnostik. Man kan anta att många medarbetare tycker att denna administrativa börda vore skön att bli av med.

Till sist finns det en mycket god ambition att regionen ska verka fler fristäder för förföljda författare och kulturskapare. Tyvärr är det i dessa tider något som kommer att behövas.

LÄS MER:Nu stärker vi sjukvården i Västra Götaland med 1,4 miljarder

ANNONS