Klubbar beslut. Nu sätts riktningen för framtidens Moderaterna.
Klubbar beslut. Nu sätts riktningen för framtidens Moderaterna. Bild: Pontus Lundahl/TT

Hugo Burén: Moderaterna måste hitta svar på de stora utmaningarna

De senaste åren har Moderaterna lagt stort medialt krut på trygghetsfrågan. Frågan i sig är viktig, men Moderaterna måste visa andra sidor för att inte försvinna mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

ANNONS
|

En polis inspekterar en ventilationslucka ut mot gatan tillsammans med en partitjänsteman. En rökare får abrupt flytta på sig eftersom ett polisband ska dras upp runt Folkets hus lokaler. Den annars så lugna känslan som brukar omgärda Umeå är idag som förbytt.

Stadens broar, som knyter ihop den södra- respektive norra sidan av Umeälven, är beklädda med blå moderatflaggor. Omkring sexhundra moderater har i helgen samlats för partiets partistämma, den första i regeringsställning på tolv år.

På sätt och vis är säkerhetspådraget och valet av stämmans plats symptomatiskt för partiets nuläge.

Moderaternas viktigaste mål inför valet förra året var att kunna samla en majoritet för att bilda en ny regering. Men valvinsten har istället satt nya frågetecken på partiets radar. Den position och roll i svensk politik som Moderaterna tidigare har haft är idag inte lika tydlig.

ANNONS

Den accelererande gängkriminaliteten, det växande terrorhotet och en försvagad energimarknad har fört partiet åt ett håll med större fokus på de “hårda” frågorna. Det har dessutom drivit fram ett samarbete med Sverigedemokraterna.

Det krävs ett modernt, framåtblickande parti

På köpet har man lyckats bli ett mer relevant parti i delar av landet där man tidigare hade en svag ställning. Men det till priset av att man försvagat sin ställning i de större städerna och då särskilt bland kvinnor.

Utmaningen idag ligger i att kunna hitta ett eget svar på de stora utmaningarna, de problem som hotar vårt fria sätt att leva, utan att bli en sämre kopia av Sverigedemokraterna.

För det krävs ett modernt, framåtblickande parti, där ordning och reda mycket väl kan vara en hygienfaktor, men inte det enda trumfkortet på hand.

Istället måste det moderata huvudbudskapet vara sådant som varken Sverigedemokraterna eller Socialdemokraterna idag adresserar - detta för att inte bli bortglömd och inklämd däremellan.

Det kan handla om skattesänkningar, förenklingar i människors vardag och modern miljö- och klimatpolitik, samtidigt som man “får ordning på Sverige”. Alltså politik som partiet till stora delar redan sitter på, men som har hamnat lite i skymundan. M kommer aldrig att bli bättre sossar eller sverigedemokrater än originalen, istället gäller det att visa på sina egna styrkor, trots att världsläget är stökigt.

ANNONS

LÄS MER:Efter vindkraftsstrid – "inte kulturkrig för M"

LÄS MER:Moderater möts – här är frågorna som splittrar

Hugo Burén
Liberala Nyhetsbyrån
Hugo Burén
ANNONS