A woman holds and wears Taiwan national flag during National Day celebrations in front of the Presidential Building in Taipei, Taiwan, Sunday, Oct. 10, 2021. (AP Photo/Chiang Ying-ying)  XYY105
Hotat. En kvinna som håller Taiwans flagga i samband med nationaldagsfirandet nyligen – ett firande som sker i skuggan av kinesiska aggressioner. Bild: Chiang Ying-ying

Linnea Hylén: Modigt frihetsrop från Vilnius till Taipei

Små staters rätt till frihet kan och bör inte tas för given, inte heller i Europa.

ANNONS

Bortsett från det yttre är de två huvudstäderna Taipei och Vilnius inte särskilt olika varandra. Taipei i Taiwan och Vilnius i Litauen är två huvudstäder i länder vars större granne utövat aggressiva påtryckningar av politiska och militära slag. I Litauen finns en historiskt rotad oro för Moskva, medan det i Taiwan finns en stark rädsla för att Peking inom en snar framtid initierar en militär invasion av ön.

Erfarenheterna av auktoritära kommunistregimer är kännbara på båda sidor av jordklotet, vilket delvis kan förklara det stöd som Litauen uttalat för Taiwan under hösten. Det som är det mest slående i det hela är dock inte att Litauen tagit ställning för Taiwan, utan att Litauen som en liten europeisk stat ropat högre än vad EU någonsin vågat göra.

ANNONS

Frihetsropet från Vilnius är både modigt och uppfriskande i en tid där Bryssel tassat runt frågan alltför länge. Konsekvenserna är, som man kunde misstänka, inte särskilt positiva. Den kinesiska kommunistregimens respons på den litauiska linjen har varit hetlevrad.

I slutet av året välkomnar Litauen Taiwan att öppna ett representationskontor i landet, vilket upprört Peking som hotat med bland annat en handelsbojkott (Reuters 30/10). Peking uppmanade även EU att agera mot Litauen, vilket slutade med att Europeiska rådet och EU-kommissionen istället valde att kritisera Kinas hot mot Litauen.

Även USA sluter upp. I slutet av oktober proklamerade den amerikanska presidenten Joe Biden att USA kommer försvara Taiwan vid en kinesisk attack (BBC 22/10). Biden menade något förvånande att positionen inte är ny, men i praktiken innebär uttalandet att Washington DC gått ifrån den avsiktsmässiga gråzon som tidigare dominerat frågeställningen.

Förhoppningsvis kan det skarpa uttalandet ha en avskräckande effekt på regimledaren Xi Jinping och hans ambitioner om att "ena hela Kina". De senaste årens förfärliga utveckling i Hongkong understryker allvaret för Taiwan, som gång på gång varnat för kommunistpartiets hotfulla agerande i det Sydkinesiska havet.

Vad som händer i Taiwan sträcker sig längre än dess gränser. Den lilla öns öde ligger i händerna på större krafter än vad de själva förmår att hantera. Stormakternas agerande kommer påverka Taiwans framtid, och Taiwans framtid kommer påverka hela världen, inklusive Europa.

ANNONS

Att Litauen uttalar sig till förmån för Taiwan visar inte enbart på mod, utan också på vilken betydelse det har att den demokratiska världen står upp för ett litet lands rätt till frihet och oberoende från den angränsande diktaturen.

Små staters rätt till frihet kan och bör inte tas för given, inte heller i Europa. Om EU:s medlemsländer ska kunna förvänta sig stöd från omvärlden vid olika krishändelser – aggressiva hot från diktaturer inräknat – bör vi också se till att ställa upp för de länder som hotas på andra sidan jordklotet. Vi må vara geografiskt separerade, men politiskt sitter de små demokratiska staterna i samma båt.

ANNONS