Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) (höger) och Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) (vänster).
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) (höger) och Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) (vänster). Bild: Amir Nabizadeh/TT

Nooshi Dadgostar vann bara en halv seger

Även om Centerpartiet backar, räcker det inte. Liberalerna har utropat Januariavtalets död och det lär bli svårt att få Liberalerna tillbaka.

ANNONS

Centerpartiet är berett att stryka punkt 44 i Januariavtalet. Det finns andra och viktigare politiska segrar som kan göras i en kommande budgetförhandling, meddelade Annie Lööf i en intervju i Dagens Nyheter under onsdagens förmiddag.

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar var inte sen med att svara på sociala medier. "Centerpartiet har nu deklarerat att de är beredda att släppa kravet på marknadshyror i januariavtalet. Det är ett positivt besked för landets hyresgäster och alla tusentals människor har skrivit på namnlistor, delat flygblad och kampanjat på alla sätt som gått under rådande läge", skriver hon.

Det är klart att hon nu kan deklarera en seger. Men den är bara halv. Och kommer för sent. Liberalerna måste också med på tåget, vilket också Annie Lööf hoppas.

ANNONS

– Ska det bli bra balans i januariavtalet framåt så vill ju vi fortsätta med Liberalerna och regeringen, och genomföra de liberala reformer som ligger framåt, säger Annie Lööf i Ekot.

Men frågan är varför inte Annie Lööf ställde frågan redan i helgen till Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni? Eller gjorde hon det och fick ett nej?

Lööfs förhandlingsutspel förefaller komma för sent. Nooshi Dadgostar vann partiernas ”chicken race”, men efter att kraschen redan var ett faktum.

Men svaret från Liberalerna är svalt. Mats Persson, ekonomisk-politisk talesman, skriver: "Liberalerna verkar för en liberal, borgerlig regering. Det är det bästa för Sverige, att ta itu med skolan och lösa integrationsproblemen". "Om Centerpartiet ansluter sig finns det av allt att döma en majoritet för en sådan regering. De måste ta ställning till om de vill ansluta till borgerligheten eller vänstersidan."

Liberalerna har ju redan uttalat att Januariavtalet är dött. Deras tjänstemän blev därefter snabbt utkörda från Rosenbad. Samtalsklimatet mellan Socialdemokraterna och Liberalerna förefaller vara dåligt och det verkar som att Nyamko Sabuni är ganska nöjd med det tillståndet. Att offra fem av partiets få heltidsarbetande tjänstemän gör ju inte partiet starkare precis, men det förefaller inte störa partiledningen.

Söndagens eftergift mot Vänsterpartiet var troligen alldeles för liten. Man kände inte Vänsterpartiet och Nooshi Dadgostar tillräckligt. Det är uppenbart att hyresregleringarna är en hjärtefråga för henne personligen.

ANNONS

Man undrar ju vad som hade hänt om Centerpartiet och Liberalerna hade backat från punkt 44 under helgen, i utbyte mot helt andra eftergifter från finansminister Magdalena Andersson? Parterna skulle ju kunna som Annie Lööf själv föreslår, kapat lite i ISK-beskattningen. Det hade ju inte ens behövt vara offentligt, utan man hade kunnat hålla på det tills efter kräftskivan på Harpsund i augusti. Då hade C och L i och för sig fått avsluta sommaren lite snöpligt, men bara för att återkomma under hösten med ännu fler liberala segrar. Har de inte tänkt på detta själva? Ser de inte på House of cards? Tydligen inte. Ett extraval verkar komma allt närmare.