Överbefälhavare, ÖB, Micael Bydén under sitt föredrag vid dagens program på Rikskonferensen Folk och Försvar 2024 på Sälens Högfjällshotell.
Överbefälhavare, ÖB, Micael Bydén under sitt föredrag vid dagens program på Rikskonferensen Folk och Försvar 2024 på Sälens Högfjällshotell. Bild: Pontus Lundahl/TT

Stefan Edman: ÖB bör också få oss att rusta mot klimatkrisen!

Därför är det uselt att vår regering slopar stödet till fredsorganisationerna.

ANNONS

”Det är nu slut på bekvämligheten”, sa Micael Bydén, Sveriges ÖB på Folk och försvars konferens i Sälen i måndags. ”Alla måste vara förberedda och ta sin del av ansvaret, på alla nivåer i samhället”.

Förberedda – för krig? För att Putin ska invadera Gotland? Skicka kärnvapen mot Stockholm? Hela veckan har Sverige skakats av oroliga frågor, frustration, obehag. Och barn som ringer till BRIS om sin ångest.

Rysslands invasion av Ukraina är ondskefull

Men vad vill då ÖB? Om du frågar mig: Få oss svenskar att på allvar förstå att vår omvärld sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina är mera brutal, mera ”ondskefull”, än vad vi vill tro. Vi som njutit freden i 250 år, vi i ”landet utanför” som historikern Henrik Berggren skildrar i sin viktiga bok med samma titel. Vi unika européer som har undsluppit den erfarenhet av krigets fasor som alla andra folk och nationer på vår kontinent tvingats genomlida. Vi som varit – skenbart – alliansfria och därför trott att vi är för evigt osårbara.

ANNONS

Vi rustar för fred

Somliga debattörer menar att ”män i uniform” getts ensamrätten till i princip all mediadebatt om vårt läge. Att freds- och konfliktforskarna tystnat. Och att vi därför ”militariserats” och slutat tänka på fred och nedrustning, något vi stolt gjorde för bara några år sedan.

Men så enkelt är det väl inte. När Europa nu rustar upp sin militära förmåga är det inte för krig utan för fred. Att, med det enda medel krigsförbrytarna i Kreml förstår, avskräcka dem från att fortsätta hota och förstöra Ukrainas och hela Europas demokrati och frihet. Först när Putin är borta finns det kanske möjligheter att förhandla fram en rättvis fred. Inte nu.

Uselt att slopa stöd till fredsorganisationer

Samtidigt måste vi och våra ledare hålla liv i den långsiktiga visionen om nedrustning och en kärnvapenfri värld. Därför är det uselt att vår regering slopar stödet till fredsorganisationerna! Och erbarmligt att upprustningen slukar pengar som borde gått till välfärden och kriget mot den galopperande klimatkrisen.

”Det är nu slut på bekvämligheten”, sa ÖB. ”Alla måste ta ansvar”. Alltså samma budskap som måste nötas in i svenska folket när det gäller klimatomställningen: Mindre shopping av onödiga prylar, mindre slöseri med el, diesel, bensin, vatten, mindre matsvinn och mer inhemsk livsmedelsförsörjning. Bättre klimatanpassning av VA-nät, vägar, bostäder, grönområden. Bättre underhåll av järnvägarna – inte bantning som regeringen nu klubbat.

ANNONS

Rusta mot extremväder – en del av totalförsvaret

Jag önskar att ÖB Bydén också krävde allt detta, då skulle folk lyssna, då skulle det tas på allvar. Och det vore inte konstigt: Att rusta mot extremvädret måste ju definitivt vara en del av totalförsvarets uppgifter.

Ulf Kristersson låter som ett eko av ÖB vad gäller ansvar och militärens upprustning. Men i klimatkrisen rustar han kraftigt ned, i årets budget. Och ”ingen ska behöva ändra livsstil för klimatets skull, alla kan leva som vanligt”.

ANNONS