STOCKHOLM 21210709Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff  på Riksplan efter att ha presenterat sin nya regeringen i riksdagen.Foto: Ali Lorestani / TT kod 11950
STOCKHOLM 21210709Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff på Riksplan efter att ha presenterat sin nya regeringen i riksdagen.Foto: Ali Lorestani / TT kod 11950 Bild: Ali Lorestani // TT

Överlevnadsakrobaten Löfven behöver alla verktyg i lådan

Oppositionen kan göra många hål i regeringens politik och budget det kommande riksdagsåret.

ANNONS

Det blev som väntat inga överraskningar när Stefan Löfven presenterade sin regering för riksdagen och kungen under fredagen. Inte ens en ny landsbygdsminister blev det. Ibrahim Baylan tar över de frågorna från Jennie Nilsson som numera är vanlig riksdagsledamot.

Regeringen Löfven III är historiskt svag när man ser till antalet ja-röster och nej-röster i riksdagen. Alla undrar nu hur regeringen ska agera strategiskt och taktiskt i höst för att få igenom budgeten.

Att Alliansen fick igenom en budget med hjälp av Sverigedemokraternas röstande är ett praxisbrott som kritiserades hårt, men det var då det. Nu gäller det för Stefan Löfven att matcha varje kombination av oppositionspartier som enas om en budget. Dessutom gäller det att övertrumfa eventuella stödröster från Sverigedemokraterna på en budget de inte lagt själva.

ANNONS

Ställer Vänsterpartiet och Centerpartiet upp på att agera som SD och bryta praxis för att stötta Löfven?

– Det finns en risk att socialdemokraternas kritik av andra partiers hanterande av budgetfrågan uppfattas som dubbelmoral när man nu tvingas göra motsvarande saker själv, säger statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld, till Tidningarnas Telegrambyrå.

Socialdemokraterna och finansminister Magdalena Andersson har avfärdat Liberalernas idéer om att en budget kan förhandlas klart i finansutskottet, där regeringen kan söka olika majoriteter för olika delar. Att regeringens budget tolkas som ett förhandlingsutspel inför förhandlingar i parlamentet är ju det vanliga i många demokratier. Men Sveriges budgetprocess ändrades på 90-talet på grund av riksdagens benägenhet att öka utgifterna med någon procent varje år. Samma fenomen ser vi ju Norge, där förhandlingarna har slutat med att regeringen tvingas plocka fram lite extra oljepengar för att få alla nöjda. Dessutom har M, KD, L och SD en rösts övervikt i finansutskottet, vilket kan få betydelse när riksdagen ska rösta om olika förslag i kammaren.

Mycket av budgetprocessens regler finns i praxis, inte i grundlag. Det är därför vi har sett ett flertal så kallade utbrytningar ur budgeten under det senaste årtiondet. Detta trots att regeringens budget ska gå igenom budgeten som en enhet. Skulle Magdalena Andersson och Stefan Löfven nöja sig med en budget som går igenom riksdagen, men med en stor mängd förändringar? Det blir i så fall en schweizerost-budget, där oppositionen har gjort en massa hål i regeringens politik. Om det ens är möjligt. Arbetsmarknaden för grundlagsexperter kommer att vara god i höst.

ANNONS