Ser dig. Övervakningstekniken är på frammarsch, och används i allt mer auktoritära syften.
Ser dig. Övervakningstekniken är på frammarsch, och används i allt mer auktoritära syften.

Övervakningskameran blir den nya moralpolisen

Sofia Nerbrand: Vi måste vara vaksamma mot auktoritär teknik

ANNONS

600 miljoner övervakningskameror, ansiktsigenkänning, artificiell intelligens och ett socialt poängsystem i en osalig kombination. Det är den skrämmande verkligheten för befolkningen i Kina.

Mittens rike må ha fina tillväxtsiffror och en lockande inre konsumentmarknad, men omvärlden borde fästa större uppmärksamhet vid att regimen är ytterligt auktoritär. Grundläggande rättigheter om yttrande- och mötesfrihet är obefintliga. Tvärtom sätter staten egna medborgare i omskolningsläger. Enligt New York Times har antalet kvadratmeter fängelseyta ökat markant under bara de senaste åren. Den muslimska minoriteten uigurer är särskilt utsatt.

Gamla förtryckarmetoder som bevakning, angiverisystem och fängelser får givetvis människor att känna stort obehag och att huka. Nu finns det inte ett vrå som inte övervakas. Tidigare kunde man lämna mobilen hemma och betala kontant för att undvika att staten kartlägger ens göranden och låtanden, men med kameror och algoritmer går det enkelt att hålla koll på vem du träffar och hur ofta.

ANNONS

Och det nya sociala poängsystemet i Kina tar kontrollen till nya nivåer. Det kineserna gör i vardagen registreras och poängsätts nu. Är du sen med att betala räkningar eller på annat vis inte uppför dig exemplariskt kan du få långsammare internetuppkoppling eller förvägras att köpa en tågbiljett. Uttrycker du kritik får du – och dina vänner i sociala medier – lägre betyg och sämre möjligheter att få jobb, lån och utbildning.

”Du sköna nya värld” – fast på riktigt. Livet är som ett obehagligt datorspel som inte tar slut.

Vem tror idag att Kinas ekonomiska under ska följas av demokrati och individuell frihet? Och vem bedömer att Kina inte kommer att vilja dominera resten av världen? För det är makt det handlar om.

Men det är inte bara i kommunist-Kina som staten använder teknik i repressivt syfte. Även i Europa är övervakningskamerorna legio. Här är emellertid argumentet säkerhet.

Det är i förstone en förståelig och välkommen ambition att säkra den fysiska tryggheten för invånarna. Men det gäller att hitta en balans så att inte friheter, rättigheter och individuell integritet sätts ur spel.

Frankrike införde undantagstillstånd efter terrordåden i huvudstaden 2015. Det skulle vara tillfälliga lagar, men de gäller fortfarande och den franska staten har använt dem för att sätta miljöaktivister i husarrest i samband med klimattoppmötet i Paris.

ANNONS