Märta Stenevi (Per Bolund i bakgrunden) och Nyamko Sabuni
Märta Stenevi (Per Bolund i bakgrunden) och Nyamko Sabuni Bild: TT

Partiledare utan effekter

Märta Stenevi och Nyamko Sabuni får inte MP och L över spärren. Centerpartiet vann på Liberalernas kursändring.

ANNONS

Det blev inte som Liberalernas nya ledning hade tänkt sig. SCB:s stora halvårsmötning av de politiska sympatierna visade en bottennotering för partiet: 2,5 procent. Istället för en förväntad ström röster från Moderaterna, visade Liberalerna upp ett tapp på 0,5 procent till Centerpartiet. Det var också den enda statistiskt signifikanta väljarströmmen jämfört med förra mätningen.

Nyamko Sabunis strategi att redan nu bilda en förvalskoalition som förhand säger sig vara villig att regera med Sverigedemokraternas stöd har misslyckats. SCB:s mätning är den första efter Liberalernas vägval och det är uppenbart att partiet hade många väljare som inte ställer upp på att ge Sverigedemokraterna walk over innan man ens har haft en valrörelse. Istället är det Annie Lööfs uttalade linje att inte vilja ge SD regeringsmakten som gör att Centerpartiet blir det vinnande liberala partiet.

ANNONS

LÄS MER:L om bottensiffran: "Bara att kämpa på"

Men det är inte bara Ulf Kristersson och Moderaterna som har problem med små stödpartier. Även statsminister Stefan Löfven har nu en regeringspartner som inte klarar riksdagsspärren på fyra procent. Det nya språkröret Märta Stenevi har uppenbart inte lyft Miljöpartiet, som hamnar på 3,8 procent. Då har ändå partiet fått ett enormt genomslag för sin politik i regeringsställning. Kanske är det just den politiken som nu får ett ganska svalt mottagande.

Om man blickar tillbaka till valet 2018 ser man trenden att SD, M och V har fått ökat stöd i opinionen. Polariseringen i svensk politik kvarstår alltså och det kommer inte att bli lättare att bilda regering nästa år än 2018.

LÄS MER:Ingen har särskilt stor anledning att jubla

Om SCB:s mätning blir valresultat kommer bara sex partier in i riksdagen. S och V blir tillsammans större än C, M och KD. Men både Alliansen och Decemberöverenskommelsen är historia. Stefan Löfven kommer inte att kunna hålla sig kvar vid regeringsmakten utan C. Men då blir någon slags samarbete med V också nödvändigt, vilket Annie Lööf har avvisat. Mätningen visar att S och M kan säkra en lika tunn riksdagsmajoritet. Men en storkoalition av tysk modell ses nog som avskräckande exempel för både Stefan Löfven och Ulf Kristersson.

ANNONS

Majoriteten för S, V och C blir kanske ett eller två mandat. Omvänt kan konstateras att KD, M och SD bara är några få mandat från en egen majoritet. Räknat i antalet väljare handlar det kanske om hundratusen väljare som kan helt kan avgöra regeringsfrågan.

LÄS MER:Statsvetare: L på väg mot en katastrof

För MP:s del innebär mätningen att de bara är några tiotusental röster under spärren. Detta är inte någon omöjlighet att hämta in i en valrörelse. Liberalerna måste emellertid fånga upp hundratusentals röster och den uppförsbacken förefaller ju vara betydligt brantare. Klarar Sabuni den uppförsbacken efter att ha parkerat partiet stadigt under spärren så länge nu?

Veckans mätning visar att väldigt många röster inte skulle räknas om det var val idag. Det har dock hänt förr. Några historiska exempel är valet 1988 då KD fick 2,9 procent, år 1991 då MP fick 3,4 procent och år 2006 då SD fick 2,9 procent. Men att drygt sju procent inte skulle få representation i riksdagen vore en historisk hög siffra.

Just nu förefaller opinionsläget bädda för en väldigt svårlöst regeringsförhandling. Men mycket små förändringar kan ändra mandatfördelningen dramatiskt. Nästa års valrörelse kan därför bli väldigt spännande.

SCB-mätningen maj 2021 (procent)

C: 9,5

L: 2,5

M: 22,4

KD: 4,5

S: 28,2

V: 8,9

MP: 3,8

SD: 18,9

Övriga: 1,4