STOCKHOLM 20210919Kyrkovalet, människor köar för att rösta i vallokalen i församlingssalen vid Brännkyrka kyrka i södra Stockholm.Foto: Jonas Ekströmer / TT / kod 10030
Kyrkovalet lockade drygt 17 procent av Svenska kyrkans medlemmar till valurnorna. Bild: Jonas Ekströmer / TT

Karl af Geijerstam: Partipolitiken dominerar fortfarande i Svenska kyrkan

Kyrkovalet var ett oblygt och cyniskt medel för Alternativ för Sverige att dra in pengar till partiet.

ANNONS
|

De tre riksdagspartierna S, C och SD backar i kyrkovalet. Det är en positiv trend i årets kyrkoval. Trots hård kritik har Socialdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna ställt upp som partier i Svenska kyrkans kyrkoval. Den partipolitiseringen har inte belönats av väljarna. De tre partierna förlorar sammanlagt 14 mandat i kyrkomötet.

Partistrukturerna är emellertid sega. Tillsammans med de nomineringsgrupper som är ideologiska syskon till politiska partier dominerar ändå politiskt präglade nomineringsgrupper kyrkomötet. Men principiellt är skillnaden stor mellan att kristdemokrater och vänsterpartister med flera söker en gemensam värdegrundsallians i Svenska kyrkan kontra att hela det politiska partiet går in med hela sin partiorganisation in i ett kyrkoval. Till exempel ringde facket Kommunal över 10 000 samtal för att stödja Socialdemokraterna. Det är häpnadsväckande tondövt att en fackförening på detta sätt gick in i kampanjen inför kyrkovalet.

ANNONS

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (Posk) går tydligt framåt och stärker sin ställning. Oavsett vad man tycker om deras ställningstaganden är det ett sundhetstecken. Likaså är förekomsten av den konservativa gruppen Frimodig kyrka och dess motpol Öppen kyrka mer naturlig i kyrkomötet än politiska grupperingar.

Noterbart är också Vänstern i Svenska kyrkans framgångar. Forskning kanske ger facit senare, men det är ju inte otänkbart att många socialdemokraterna vände vänsterut. Tendensen finns ju också i de partipolitiska opinionerna.

LÄS MER:Biskop: "Det här är en varningssignal"

Det mest nedslående resultatet i valet är att Alternativ för Sverige fick platser i både kyrkomötet och i stiftsfullmäktige i Göteborgs stift. Partiet säger inget i sin valfilm om kyrkans verksamhet eller tron, utan fokuserar helt på att kyrkan ska vara ett redskap för någon slags nationalistisk fostran och att HBTQ-personer inte ska känna sig välkomna. Frontfigur för partiet är den ur Sverigedemokraterna uteslutne prästen Axel W Karlsson som tycker att sitt gamla parti har för urvattnad migrationspolitik.

AfS fick omkring 20 000 röster i riksdagsvalet, det räckte med drygt 10 000 röster i kyrkovalet för att få representation. Detta innebär att partiet nu kan få partistöd för sina kyrkomötesdelegater, vilket påpekades i Sveriges Radio på måndagsmorgonen. Kyrkovalet var alltså ett oblygt och cyniskt medel för partiet att dra in pengar. Det är ytterligare ett exempel på hur partipolitiker utnyttjar kyrkan istället för att tjäna den.

ANNONS

ANNONS