STOCKHOLM. 2011-12-08. 
Man står och väljer bland Systembolagets vinutbud.
Foto. Hasse Holmberg / SCANPIX KOD 96
Överspelat? Alkoholmonopolet går att runda för de som handlar på nätet, något som Systembolaget är kritiskt till. Bild: Hasse Holmberg / TT

Politiken bör ta tillbaka taktpinnen i alkoholpolitiken

Låt inte Systembolagets framtid avgöras av rättsprocesser.

ANNONS

Systembolaget överklagar Patent- och marknadsdomstolens (PMD) beslut om att vinförsäljningsappen Vivino får fortsätta sälja till svenska kunder (Di 11/5). PMD har gjort bedömningen att Vivino inte är ett svenskt företag – det har sitt säte i Danmark – och därför har det rätt att tillhandahålla vin för privatimport till svenska kunder. På samma sätt som svensken har rätt att åka på semester i Spanien och köpa med en låda rioja har vi rätt att beställa sagda låda från Spanien över telefon eller internet.

Teknik slår politik, som mediemagnaten Jan Stenbeck brukade säga. Den fria rörlighet för varor som följde med EU-medlemskapet gäller även alkohol och har av entreprenörer kompletterats med tjänster som gör privatimporten enkel, åtminstone i nischade segment och för den som är beredd att betala.

ANNONS

Och bara så länge entreprenören inte är ett svenskt bolag, tydligen. I höstas dömde PMD till Systembolagets fördel i ett fall som liknade det aktuella. Företaget Winefinder ansågs till skillnad från Vivino inte vara danskt utan svenskt, eftersom Winefinder har kontor i Helsingborg och lager i Danmark.

Men nu har alltså Vivino fått grönt ljus, och därmed har Systembolagets lite märkliga rättsprocesser levererat en manual även till andra företag. Se bara till att inte ha några kontor i Helsingborg eller andra svenska städer, så ska det säkert gå bra.

Det svenska alkoholmonopolet blir allt mer överspelat. Det behöver knappast bli någon folkhälsokatastrof – som en rapport från Timbro visade nyligen tenderar Systembolaget själva att överdriva rejält kring effekterna av en avreglering.

Men även de som är kritiska till monopolet bör fundera på om det bästa sättet att reformera området är att låta entreprenörer testa gränserna, bli föremål för civilrättsliga processer drivna av det statliga monopolföretag, och sedan låta domstolen bestämma politiken.

Tyvärr är alkoholfrågorna inte det enda området där politiken är passiv och låter domstolarna styra inriktningen. Försäkringskassan har på senare år drivit ett antal ärenden som rör statlig assistansersättning till domstol, för att den vägen förändra policyn kring vilka som får bifall eller avslag.

ANNONS

Men varken socialpolitiken eller alkoholfrågorna bör styras genom domstolsbeslut, utan genom medvetna politiska processer. Teknik kanske slår politik – det är ingen slump att Stenbecks bolag Kinnevik investerar i Vivino – men det är inte en anledning för politiken att lägga sig platt. Riksdagen bör ta tillbaka taktpinnen och påbörja en mer rationell omläggning av den svenska alkoholpolitiken.