Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) möter media i samband med partiledardebatt med anledning av val till Europaparlamentet.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) möter media i samband med partiledardebatt med anledning av val till Europaparlamentet. Bild: Pontus Lundahl/TT

Lars Bäckström: Rätt att kritisera SD för anonyma konton på nätet

Det kanske just är mot de man mest ogillar, man ska vara särskilt noga med att var mjuk i ton, men hård i sak.

ANNONS

Snart ska vi rösta i EU valet. EU påverkar mycket, både i och utanför Sverige. Valet börjar bli lika viktigt som andra svenska val. Men det är inte lätt att förstå EU systemet.

I förra veckan skulle vi kunnat få hjälp, när det hölls partiledardebatt i riksdagen om EU. Debatten kom dock till stora delar att handla om att SD finansierat och styrt konton på Tik Tok och Facebook med mera. Några kallar det anonyma konton. Andra säger trollkonton. Det är engelska och dök upp 1992.

På engelska har ”troll” två betydelser, dels troll, dels fiske med lina. Och SD driver nätfiske. Jag tycker inte att partier ska använda sig av anonymt nätfiske. Konton med påhittade avsändare. Jag tycker inte att partier ska ägna sig åt elakheter och överdrifter om sina motståndare.

ANNONS

Partier bör inte heller angripa sina samarbetspartners. I synnerhet inte om man i avtal lovat hålla en god ton sinsemellan. Det är både dumt och avtalsbrott. Det har även SD förstått. Men i grunden har inte SD backat – ännu.

All debatt blir bättre när man följer Jesuiternas gamla råd, ”Suaviter in modo, Fortiter in re”. Det betyder ungefär, Mjukt i ton, Starkt i sak. Många, partier har ofta, förr och nu brutit mot den principen. Några av oss minns, hetsen mot Olof Palme eller när en socialminister (S) sa att folkpartister hade felprogrammerade hjärnor.

Attackerade Bengt Westerberg. Förre socialministern och utrikesministern Sten Andersson.
Attackerade Bengt Westerberg. Förre socialministern och utrikesministern Sten Andersson. Bild: Stefan Bennhage

SD grundades 1988. Vid bildandet figurerade nynazister och rasister. Sedan dess har Åkesson och SD arbetat för att rensa upp. SD nu är något annat än vid starten. Och SD:are är kommunstyrelsens ordförande i Uddevalla och Munkedal. En grundval är dock fortfarande kritik mot invandring och anpassning till det SD ser som svenska värderingar.

SD möten har ofta störts. Medlemmar och öppna väljare har frysts ut, förlorat jobb och även fysiska attacker. Ord som ”nyssnassar” och rasister har haglat runt SD. Det kanske just är mot de man mest ogillar, man ska vara särskilt noga med att var mjuk i ton, men hård i sak. I annat fall riskerar man att bidra till att skapa just ett hårt och oförsonligt debattklimat.

ANNONS

Det är rätt att kritisera SD för anonyma konton på nätet. De är dock inte ett stort hot mot den svenska demokratin. Vår demokrati är starkare än så. Att SD har växt tror jag beror på att de drivit politiska förslag som många väljare gillat. Eller kanske riktigare att etablerade partier inte gett nog bra svar på de problem många tyckt sig uppleva.

Att söka orsakerna till Trump, europeisk ytterhöger och SD:s växande framgångar, i näthat och digitala knep är en för enkel förklaring. Jag tror inte att man kan lagstifta bort olika partiers agerande på nätet. Svensk press- och yttrandefrihet är stark. Om SD på de aktuella kontona, sätter in orden ”stödd av Riks” eller något SD ägt bolag, skulle det formella kravet vara uppfyllt. Men jag tror inte att många följare kommer att notera upplysningen.

Det större problemet är tonen. Det är dock svårt att dra gränser. Det är lätt att hänvisa till ”satir och skämt” Skulle SVT:s Herr talman, klara kravet på god ton? Där skildras S ledaren närmast som en maktberusad despot och statsministern hånas för bristande förstånd och sin längd. Jag tror att Michelle Obama har gett det bästa svaret. ”When they go low, we go high”. Lite fritt tolkat, När andra bluffar, svarar vi med fakta och verkliga lösningar.

ANNONS

Den som ville ha vägledning inför EU valet fick tyvärr föga hjälp av partiledardebatten. Men det finns ett enkelt tips. Partierna brukar bete sig i Bryssel som de gör i Sverige.

ANNONS