Stefan Löfven har en del att fundera på.
Stefan Löfven har en del att fundera på.

Rätt av oppositionen att kräva ansvar för coronastrategin

Jonas Sjöstedts försök att dela skulden med oppositionen är inte rimlig

ANNONS

Det var ovanligt glest befolkat i kammaren när vårterminens sista partiledardebatt i riksdagen gick av stapeln under onsdagsförmiddagen. Klockan halv tio, som den satte igång, hade nämligen åklagaren Krister Petersson kallat till den presskonferens som slutgiltigt kom att stänga ner Palmeutredningen.

Och det var nog dit många av våra rikspolitikers uppmärksamhet också var riktad – vid något tillfälle kunde man till och med se några av de närvarande partiledarna plocka upp mobilerna istället för att lyssna på anförandena.

För den som vill ha en god inblick i dagsaktuell rikspolitik är partiledardebatterna i riksdagen att rekommendera. Detta särskilt då de erbjuder ett annat sakpolitiskt djup, och fler och längre svar på tal än TV-debatterna där partiledarna istället tycks jaga effekt genom slagkraftiga oneliners och överdriven polemik.

ANNONS

Själva debatten bjöd emellertid inte på mycket nytt. Jimmie Åkesson (SD) fördömde de våldsamma protesterna i huvudstädernas Black Lives Matter-demonstrationer. Johan Pehrsson (L), som ersatte Nyamko Sabuni som saknar riksdagsplats, lyfte behovet att tillåta äldreboenden att anställa egna läkare.

Ebba Busch (KD) samlade i sin tur stöd för ett krispaket för vården – med hitintills oklart innehåll. Och statsminister Stefan Löfven (S) slog ett sedvanligt slag för att det minsann inte “nu” var läge för nya skattesänkningar.

Som svar på tidigare passningar mot regeringens coronastrategi lät Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt förkunna: ”Efterklokhet är den vanligaste formen av klokskap. Det är också den enklaste. Under coronakrisen har det varit väldigt tyst från Sverigedemokraterna, men nu kommer partiet ut och säger att saker borde gjorts väldigt annorlunda, väldigt mycket tidigare.”

Problemet med den inställningen är att regeringen har enormt mycket mer resurser och informationsunderlag att kunna fatta beslut utifrån. Att som uttalandet indikerar lägga skulden lika mycket på oppositionen är därför inte rimligt.

Detta inser nog regeringen som bekvämt nog, enligt uppgifter till Sveriges Radio, vill att coronakommissionens slutsatser om den egna hanteringen ska vara klara till strax efter valet i november 2022 – alltmedan utvärderingarna av äldreomsorgen, civilsamhället och vården ska bli klara 2020 respektive 2021.

ANNONS

Det kommer inte Moderaterna att acceptera, lät Kristersson meddela. Det är rätt – för att inte säga på tiden – att ansvar börjar utkrävas regeringen för coronahanteringen. Den kommer slåss med näbbar och klor för att undslippa det, men det är en strid väl värd att ta.