Coronaöl på Systembolaget. Foto Marko Säävälä / TT kod 110510
Coronaöl på Systembolaget. Foto Marko Säävälä / TT kod 110510 Bild: Marko Säävälä/TT

Regeringen visar noll förståelse för krögarnas kris

Låt restaurangerna leverera alkohol tillsammans med hämtmaten.

ANNONS

“Det känns som ett hån” sa krögaren Daniel Höglander till Aftonbladet, om Systembolagets nya ölbutik i Göteborg (23/1). Konceptbutiken med över 500 ölsorter slår upp sina dörrar samtidigt som Sveriges krogar och restauranger går på knäna till följd av pandemin.

Till följd av regeringens hantering, kan även tilläggas. På väsentliga punkter hade den kunnat vara bättre, och mildrat branschens kris.

De tillfälliga alkoholstoppen, först från klockan 22 och därefter från 20, slår undan en stor del av intäkterna. Samtidigt har smittspridningen på restauranger visats vara låg.

Värre blir det av att beslut att förlänga stoppen kommit i sista sekund. Branschen behöver kunna schemalägga i förväg för personal, men när stoppet från klockan 20 förlängdes i mitten av januari skedde det med två dagars framförhållning.

ANNONS

Nu är beskedet att det gäller februari ut. Det meddelades på en presskonferens där hemarbete för de som kan rekommenderas till minst den 31 maj (DN 5/2).

Att en sådan sak kan meddelas med god framförhållning, samtidigt som en bransch får vad som i praktiken är ett näringsförbud förlängt några veckor i taget, framstår som något godtyckligt. Smittläget förändras inte så snabbt från dag till dag.

Och mitt i allt detta slår det statliga alkoholmonopolet upp en ny butik. Med den svåra situationen för krögare är det inte märkligt att en ny konkurrent kan sticka i ögonen.

Men mest provocerande är inte konkurrensen, utan att Systembolagets monopol sätter käppar i hjulet för vad som kunnat vara en del av lösningen. Att i samband med avhämtning av mat även kunna erbjuda alkohol hade kunnat ge extra intäkter, vilket några få kommuner – Nacka, Växjö och Malmö – valt att tillåta.

Men besluten har utlöst konflikter mellan kommunerna och respektive länsstyrelse. Kärnan i konflikten är huruvida serveringspersonal får lämna efter att flaskan är uppkorkad, eller om de måste stanna tills innehållet är uppdrucket. Den senare tolkningen gör serveringen både tidskrävande och dyr.

Länsstyrelserna saknar dock möjlighet att faktiskt stoppa kommunerna. Det har regeringen dock sagt sig vara redo att ändra på, och ge sanktionsmöjligheter till länsstyrelserna.

ANNONS

Då återstår att ekonomiskt kompensera branschen för konsekvenserna av regeringens restriktioner. Vilket hade varit rimligt, men inte gjorts. “Jag förstår att detta är tufft för restaurangbranschen” sa Stefan Löfven på en presskonferens – tyvärr lyser den förståelsen inte igenom i regeringens agerande.