Jiyan Behrozy
Jiyan Behrozy Bild: Stefan Bennhage

"Respekten" - ordet misstänkte mördaren använder i fel sammanhang

"Deras respekt är ingenting värt när de använder det för att rädda sitt eget skinn."

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Rättegången mot den misstänkte mördaren i Wilma-fallet har inletts. Pojkvännen som är misstänkt har fram till i dag nekat till mordet på sjuttonåringen. Det är ett brutalt mord, huvudet som hittats i en resväska i pojkvännens lägenhet, har helt avlägsnats från kroppen. Enligt förundersökningsprotokollet och i ett förhör med den misstänkte nämner förhörsledaren att familjen planerar hennes begravning, att de vill begrava hela Wilma, inte delar av henne. Inte ens då bryts det kalla tillstånd pojkvännen satts sig själv i, helt uppenbart för att kunna frias från alla misstankar från mordet och brott mot griftefriden som han anklagas för.

ANNONS

En förövares rätt till att tiga försvårar och fördröjer processen till mål, i alla rättsfall. Men kan vara till fördel för den som är misstänkt då bland annat teknisk bevisning försvinner ju längre tid ett rättsfall behöver undersökas. Men den misstänktes tystnad i det här fallet är till ingen nytta, allt finns där.

I ett av förhören säger den misstänkta mördaren att han antar att förhörsledaren har många frågor, därmed har han gått med på att ha förhöret. Av respekt. Man blir helt mållös. Definitionen av respekt är ett fenomen som behöver vändas in och ut på för unga människor i dag och få dem att förstå att deras respekt är ingenting värt när de använder det för att rädda sitt eget skinn. Det är ingenting värt att gå med på att ha förhör, och samtidigt vilja tiga när en familj väntar på att få kunna begrava hela sin dotter, och inte delar av henne.

Respekt vore att den misstänkte förstod vad han har försatt sin familj i för situation när de vill fly landet på grund av alla hot de nu får utstå från folk som redan dömt ut hela familjen till det som ses som ett mord på Wilma. Respekt vore att i nuläget tänka på sina eller sitt syskon som inte längre kan ha en normal vardag på grund av att man vill rädda sitt eget skinn från det som uppenbart är ett råbrutalt mord av den mest iskalla sort. Respekt vore att minnas att det inte finns en person i hela staden som har något ont att säga om ens pappa, som tvärtom varit en mycket hjälpsam person bland sin omgivning och hjälpt både släkt, vänner och utomstående när de har behövt hjälp. Respekt för ens förälder, som gjort allt för att skapa en stabil grund åt sig själv och sina barn i främmande mans land. Det finns mycket att häpna över i fallet Wilma. Men det där med vad respekt betyder för unga i dag, det har förstört hela samhällen.

ANNONS

ANNONS