Detta blir inte verklighet. Majoriteten har i praktiken gjort frågan om ett medborgarhus omöjligt nästa mandatperiod.
Detta blir inte verklighet. Majoriteten har i praktiken gjort frågan om ett medborgarhus omöjligt nästa mandatperiod. Bild: Wingårdh arkitekter

Karl af Geijerstam: Så begraver majoriteten frågan om nytt medborgarhus i Uddevalla

Under stora protester kommer majoriteten att renovera kommunkontoret istället för att bygga nytt i centrum. En ny majoritet kommer inte att kunna vända frågan efter nästa val.

ANNONS

Under det senaste kommunfullmäktigemötet i Uddevalla blev det en lång debatt om de numera slopade planerna på nytt medborgarhus i centrum där både förvaltningar och kulturlokaler skulle få plats. Frågan som debatterades var det paket som majoriteten (UP, SD, M och KD) lagt fram som ett alternativ till att bygga ett nytt kommunhus.

De två olika visionerna är dock inte jämförbara, vilket togs upp i debatten. Det handlar verkligen om äpplen och päron, vilket fick Maria Johansson (L) att beskriva förslaget som en ”fruktsallad”.

Majoriteten vill lappa och laga på det fastighetsbestånd som kommunen redan har. Det innebär renoveringar av kommunhuset för omkring 150 miljoner kronor, renovering av kulturskolan (gamla flickskolan) för 30 miljoner kronor och flytt av biblioteket till Gallionen med mera. Hyresavtalet för stadsbiblioteket i Gallionen beräknas kosta kommunen 54 miljoner över 15 år.

ANNONS

Problemet med jämförbarheten är de olika tidsperspektiven. Renoveringar av de befintliga lokaler håller för kanske 10, 20 eller 30 år beroende på hur hårt lokalerna slits. Bygger man ett nytt hus handlar det om (förhoppningsvis) en hundraårsinvestering.

Frågan är hur de olika projekten skulle påverka kommunens ekonomi om fem, tio eller femtio år? Enligt Ingemar Samuelsson (S) skulle ett nytt kommunhus i trä vara uppemot 12 miljoner kronor dyrare per år. Men då får man också något för pengarna: ett nytt bibliotek, ny kulturskola, nya lokaler för personalen, nya lokaler för konserter och fullmäktigemöten med mera.

Ett nytt medborgarhus i centrum skulle innebära att kommunen lämnar de hus som användas idag. Frågan är om det nuvarande stadshuset, ”Blåkulla”, kan säljas och användas till något annat? Nej, menade Christer Hasslebäck (UP) i debatten. Henrik Sundström (M) ansåg att kommunen aldrig kommer att sälja rådhuset och gamla flickskolan.

Man ska komma ihåg att alla siffror som nämns i debatten är ”mellan tummen och pekfingret”. Ett bygge av medborgarhuset har inte gått till upphandling och det har ju inte renoveringarna heller. Skillnaden mellan de olika åsikterna handlar mer om hur mycket man vågar spekulera inför en okänd framtid.

Det nya kommunhusprojektet har alltså gått samma väg som kulturhusprojektet. En majoritet i fullmäktige skrotar planerna, under högljudd kritik från oppositionen. Men till skillnad från badhusfrågan är det inte troligt att frågan återvänder med en ny majoritet efter nästa val. I och med att nuvarande majoritet investerar så mycket i befintliga lokaler och tecknar långtidskontrakt för biblioteket har man låst fast verksamheterna under överskådlig framtid. Planerna är kastade i papperskorgen och man har skruvat fast ett lock. Det bästa hade varit om man hade lyckats skapa en bred enighet i denna strategiska framtidsfråga. Att detta inte har skett är beklagligt.

ANNONS

LÄS MER:Klartecken för nytt bibliotek i Gallionen – efter het debatt: ”Inte seriösa siffror”

LÄS MER:Renoveringar i centrum ska ersätta stadshusbygget – prislappen 268 miljoner

ANNONS