Att Socialdemokraterna vill göra Sverigedemokraterna till ny huvudfiende och höja tonläget har varit svårt att missa. Partiledaren Magdalena Anderssons retorik har varit skarp mot regeringen i allmänhet men mot Sverigedemokraterna i synnerhet. Hon har varit tydlig, det får man ändå ge Andersson.
Socialdemokraterna röstar med Tidöpartierna
Men även siffrorna talar sitt tydliga språk. När den socialdemokratiska partigruppen i riksdagen trycker på knapparna gör de det förvillande likt Tidöpartiernas diton i flera centrala frågor. Den sammanställning Dagens Nyheter (25/9) låtit göra fokuserar på brottslighet och integration, och visar på samstämmighet mellan M, SD, KD, L och S.
Det kan handla om taktik från S. Oavsett är frågan hur det ska funka med S tilltänkta regeringsunderlag: Vänsterpartiet, Centerpartiet, och Miljöpartiet. De är långt ifrån lika eniga med regeringen om riktningen i dessa frågor. Även det visar siffrorna tydligt.
Tidöpartiernas migrationspolitik ligger fast
De mindre partierna behöver troligen förbereda sig på att bli överkörda. Det C, MP och V kan hoppas på är att S inte sedan backar över dem med bilen, genom att gå fram med egen offensiv politik på området om de får regeringsmakten. Utan att de i det läget nöjer sig med att låta linjen från Tidöpartierna ligga fast, i alla fall i stora drag.
Det är ett troligt utfall, med några symboliska bortrensningar av Sverigedemokraternas tydligaste bidrag till Tidöavtalet – återvandringsbidrag lär sänkas från den astronomiska höjd nuvarande regering vill lägga den på, exempelvis.
Socialdemokraterna vill prata omfördelningsfrågor
När det gäller migrationen har S röstat med regeringen i alla voteringar sedan valet. När det gäller kriminalfrågor är det bara i en av de tyngre sakfrågorna S avviker, och det är visitationszoner. Men innan C, MP och V – som samtliga vänder sig mot förslaget – använder det som snuttefilt, är invändningen från S snarare att förslaget inte går långt nog. Det anses vara stigmatiserande mot utsatta områden, därför ska polisen få visitera var som helst, när som helst. På villkor att den genomsökte får med sig ett kvitto när det är klart. Är man kritisk mot förslaget på grund av att det anses oproportionerligt, eller oroas över risken för etnisk profilering med förtroendeskada för polisen som följd, är det knappast en förändring till det bättre.
Tydligt är att nästa val inte lär handla om de här frågorna, där regeringen och oppositionens största parti röstar i tandem. I alla fall inte om Magdalena Andersson får bestämma. S gör sitt bästa för att styra debatten till annat, som omfördelningsfrågor – det är på dem de rödgröna tror sig ha möjligheten att vinna.