Uddevallabron
Uddevallabron Bild: Håkan Fredriksson

Så lockar vi fler till Uddevalla!

Chefredaktören Gunilla Håkansson tycker det behövs mer reklam för vilken fantastisk stad Uddevalla är, så fler vill flytta hit och göra staden ännu bättre.

ANNONS

Statistiska centralbyrån tror visserligen att Uddevalla kommun kommer att fortsätta att öka sin befolkningstillväxt i sin prognos fram till och med 2040. Men det går inte så snabbt, på tjugo år kommer befolkning öka bara med 4 500 personer. Och de ökar inte i grupperna som betalar mest skatt – tvärtom tappar vi troligen två procentenheter i gruppen 24–64 år, medan pensionärerna står för den stora ökningen med plus 3 procentenheter om vi ska tro på prognosen.

Kommunchefen Peter Larsson (som själv är en av de som planerar att lämna för att bli kommunchef i Örebro – lycka till) sa vid en tidigare intervju att befolkningsökning är viktig, eftersom hundra personer färre i snitt ger fem miljoner lägre skatteinkomster – kommunens budget för att göra bra saker för invånarna ökar i takt med antalet skattebetalande invånare så klart.

ANNONS

Men hur ska man bära sig åt för att öka staden attraktivitet? Det naturvackra läget och närheten till världens mest storslagna natur borde så klart vara en magnet. Jag tror att det är sant att fler i storstäderna under pandemiåret upptäckt att de faktiskt inte måste sitta i stan för att jobba och börjat drömma om ett boende närmare naturen, eller i mindre mysiga städer. Men varför skulle de välja just Uddevalla? Vi som känner till staden förstår precis varför – bara att kunna promenera på Strandpromenaden och ha möjligheten fika på Snäckan borde ju vara argument nog för att flytta hit, kan man tycka.

Innan jag flyttade till Uddevalla hade jag inte satt min fot i här. Jag förstår inte riktigt hur det gick till, men det var Lysekil, Sotenäs och Tanum som jag kände till och hade besökt. Som vår kåsör Marcus Blomgren skrev i ett väldigt underhållande kåseri för ett par veckor sedan – Uddevallabron är ju faktiskt till för att man ska slippa åka in i Uddevalla, så de flesta fortsätter att susa förbi på E6:an, precis som jag själv gjorde.

LÄS MER:Uddevallabron bär på den största lögnen i stadens historia

Fler utbildningar för vuxna hade naturligtvis hjälpt till att få fler att intressera sig – och det måste ju inte vara universitet. Fler bra yrkesutbildningar och folkhögskolor kan också göra att folk får upp ögonen för en kommun. Jag tror att det är viktigt att sätta Uddevalla på Sverigekartan när det gäller turism också. Alla har hört talas om Uddevalla, men inte alltid i smickrande sammanhang. Vi måste lyfta fjordens och fjällens möjligheter – alla de fantastiska utflyktsmålen – inte bara de redan kända vid kusten och stadens charm med vattnet och alla fantastiska restauranger och fik.

ANNONS

Med de orden önskar jag er alla en härlig bohuslänsk sommar – vi ses åter i slutet av juli!