Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) ska presentera sin regering under tisdagen.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) ska presentera sin regering under tisdagen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Karl af Geijerstam: Satsa på de säkra korten när du bildar regering, Kristersson

Idag presenterar Ulf Kristersson (M) sin nya regering. Överraskningar lär komma, men de är överskattade.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Under helgen har det framkommit att Tidöavtalet nog är mer likt Januariavtalet än vad någon av de inblandade parterna vill erkänna. I söndagens Agenda sade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att partiet inte känner sig bundet av något annat än avtalet samt de närmaste fyra årens budgetförhandlingar. Det innebär att regeringen har stor frihet på utrikespolitikens område och allt annat som inte finns i Tidöavtalet.

Inom Liberalerna går debattens vågor minst sagt höga efter att partiets förhandlare har låtit SD få igenom politiska förslag som partiets Landsmöte har sagt nej till. Men nu kan partiledningen kanske säga: det blir i alla fall inte värre än så här. Eftersom SD står utanför regeringen och Ulf Kristersson behöver SD:s stöd för att bilda regering hade SD denna chans att få med sina hjärtefrågor regeringens politik. I fortsättningen blir det mycket svårare för SD att påverka. Budgetförhandlingar har ju trots allt ramar, plus och minus måste gå ihop, även för SD.

ANNONS

Idag presenteras ministrarna i den nya regeringen där Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ingår. Det finns en historia av att statsministrar gillar att överraska när det gäller valet av ministrar. Göran Persson gjorde detta till en konst. Magdalena Anderssons gjorde ett kommunalråd till energiminister, något som han inte hade arbetat med tidigare. Överraskningar är dock överskattade. Det finns många riksdagsledamöter som har arbetat inom sina områden i många år och behärskar dem väl. Inflationen, energikrisen, Nato-medlemskapet och kriget i Ukraina ställer Sverige inför stora utmaningar. Den nya regeringen behöver kompetens och erfarenhet. Egenskapen ”att gå igenom rutan” är överskattad. Låt oss slippa överraskningar idag.

ANNONS