Absurt. Domare i hovrätten har friat en 50-årig man från barnvåldtäkt eftersom de inte vet vad snippa betyder.
Absurt. Domare i hovrätten har friat en 50-årig man från barnvåldtäkt eftersom de inte vet vad snippa betyder. Bild: Martina Holmberg / TT

Malin Lernfelt: Sätt Snoppen och snippan på repeat

Varenda människa borde rimligtvis veta vad en snippa är. Särskilt såna som sitter i rätten och hanterar ärenden om sexualbrott mot barn.

ANNONS
|

Hon är fyra år och dansar runt i köket. Den lilla kroppen hoppar, skakar på rumpan och rösten är klar och tydlig när hon sjunger: “Popi-dopp-pop snippedi-snopp. Här kommer snoppen i full galopp. Han som inga brallor har, dinglar med snoppen och rumpan bar. Snippe-dipp-dipp snippedi-doo. Snippan är häftig, ja det kan du tro. Till och med på en gammal tant, snippan sitter där så elegant. De är så olika men nästan samma grej. Man kissar kiss igenom snoppen eller snippan om man är tjej”.

Bacillakutens “Snoppen och snippan” har hundratusen visningar på SVT Barns Youtubekanal och nästan ingen som varit liten eller förälder under det senaste decenniet har kunnat undgå monsterhiten.

ANNONS

För fyraåringen är det en självklarhet vad snippa är. Lika självklart som fot, arm eller mage. Efter att flickors könsorgan under lång tid kallats märkliga saker som betyder något helt annat (stjärt, höna, mus), är kliniskt och dessutom bara beskriver delar av de inre könsorganet (vagina, slida) är sexualiserat (fitta) eller ett ickenamn som “där nere” etablerades för omkring 20 år sedan snippa som ett allmänt och självklart begrepp vilket i dag används på varenda förskola, ungdomsmottagning, BVC och barnfamilj. Ordet förekommer även ofta inom media och hos myndigheter och är tydligt angivet i SAOL, Svenska Akademins ordlista, som ett namn för kvinnans könsorgan. Små flickor har i dag precis som pojkar ett avdramatiserat och enkelt namn för det de har mellan benen, ett namn som förstås av alla.

Alla utom Hovrätten för Västra Sverige. Där friades nyligen en 50-årig man för våldtäkt mot barn eftersom domarna anser att det inte är klarlagt vad barnet menar med snippa. Det är styrkt att mannen fört sin hand innanför barnets trosor, hållit på hennes snippa och haft ett finger inne i snippan. Men samtidigt menar rätten att “målsäganden har emellertid inte förklarat närmare, vare sig i ord eller på annat sätt, vad hon avsett med ”snippan””.

ANNONS

Det hela är så absurt, sorgligt och kränkande mot brottsoffret. Ett antal män i 70-årsåldern (det är vad det handlar om) vilka uppenbarligen levt under en sten de senaste decennierna vägrar att lyssna på ett våldtaget barn som tydligt och klart redogör för det övergrepp hon utsatts för. Att domen överklagas till högsta domstolen och att domarna vilka inte besitter tillräckliga kunskaper i svenska språket för det uppdrag de har, avpolleteras är förhoppningsvis en självklarhet.

Rimligt är också att de fyra gubbarna som inte vet vad snippa är tvingas lyssna på “Snoppen och snippan” på repeat. Så att de lär sig det varenda 4-åring i det här landet vet: Exakt vad en snippa är.

ANNONS