Sedan några decennier tillbaka har svenska politiker blivit bättre och bättre på att undvika att svara på frågor. Statsminister Stefan Löfven tillhör skaran som behärskar konsten till fullo.
Oro. Det verkar vara veckans ord. I Dagens Nyheter (16/11) intervjuas statsministern om Donald Trump, populism och människors bristande framtidshopp.
Ett annat ord som vuxit i popularitet är begreppet ”provtänka”. Med det menas att man testar att yttra en färdig idé som man inte riktigt har funderat alla varv kring. Och det är precis vad statsministern gör i DN:s intervju.
”Vi ska inte tala om folk eller till folk utan från folk, så som folk uppfattar det”, säger han. På frågan om vad han ska göra åt saken svarar han svävande att ”vi ska ta oss tid att kitta ihop”. Är det någon som förstår vad han vill säga?
Att stapla svarslösa ord på varandra duger inte. För nej, Stefan Löfven, du kan inte ”ta dig tid” att lösa bostadskrisen, skolkrisen och poliskrisen. Det är dessa problem som gör att människor känner oro. Om strömmen av väljare från Socialdemokraterna till Sverigedemokraterna ska stoppas räcker det inte att prata om att ”vi har mycket kvar att göra”.
Det är inte bara bristen på politisk handlingskraft som gör att människor vänder ryggen åt politiker. Även oförmågan att formulera raka och konkreta svar gör människor irriterande.
I stället för att rakryggat erkänna att polisens omorganisering är ett misslyckande, tillföra mer resurser till myndigheten och sparka den underpresterande rikspolischefen säger man att man ska titta närmare och se över. I integrationsdebatten lovar man att komma med satsningar som stärker deltagandet på arbetsmarknaden och gemenskapen i samhället. När det kommer till skolan försäkrar man sig om att alla elever har rätt till en bra och jämlik skolgång.
I riksdagens frågestund på torsdagen var det många ”se över” och ”ordning och reda” från Stefan Löfven, oavsett om det kom till migrationspolitiken eller det faktum att Sverige lånar ut Slite hamn på Gotland till ryssar som vill bygga en ny gasledning.
Givetvis ska inte statsministern, eller någon annan seriös politiker, sänka sig till populisters Trump-inspirerande nivå. Men om Stefan Löfven seriöst oroas över valet i USA och dess tendenser räcker det inte om att svamla. Man måste göra något också.