Affischen om Ljungskileskolan orsakade politiskt bråk.
Affischen om Ljungskileskolan orsakade politiskt bråk.

Karl af Geijerstam: Självklart att ta bort affischer som inte har tillstånd

Affischregler ska följas och det är extra viktigt i valtider.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommunal personal har tagit ned affischer som protesterar mot den nya skolan i Ljungskile som kommunfullmäktige har beslutat om. Rubriken har ett tydligt budskap inför valet, rubriken lyder: ”NEJ TILL MEGASKOLA I LJUNGSKILE! DIN RÖST RÄKNAS VALET AVGÖR”.

Affischen räknar upp partierna UP, MP, KD och V som är negativa till skolan. Budskapet är alltså tydligt: Ljungskileborna bör rösta på något av dessa partier.

Enhetschef Paula Nyman förklarar emellertid pedagogiskt varför affischerna är nedplockade. Det finns särskilda bestämmelser för valaffischering och partierna får sätta upp dem på särskilt utpekade platser. På kommunens mark krävs det polistillstånd för affischering. Eftersom tillstånd saknades togs affischerna bort.

ANNONS

”Ni i SMCL-majoriteten verkar ha väldigt svårt för demokratiska principer samt lag och ordning” skrev kristdemokraten Magnus Jakobsson på Facebook. ”Det du står för är anarki”, svarade socialdemokraten Stefan Skoglund.

LÄS MER:Politiskt storbråk om nedplockade affischer om nya Ljungskileskolan

Att det finns särskilda regler för affischering torde vara allmänt känt. Affischering på elskåp och husväggar är per definition nedskräpning. Många kommuner tillhandahåller allmänna affischtavlor som kan utnyttjas av föreningar, privatpersoner och kulturarrangörer för att bringa ordning och reda.

Yttrandefriheten och yttranderätt ska inte blandas ihop. Det är inte en kränkning av yttrandefriheten att ta ned affischer som saknar tillstånd. Ej heller är det en kränkning av den konstnärliga friheten att kräva att konsertarrangörer håller ljudvolymen under en viss gräns. Kommunen hade rätten på sin sida när affischerna togs ned. De som vill sätta upp affischerna får använda allmänna anslagstavlor, eller söka tillstånd i vanlig ordning.

Till sist kan man också notera att affischen på rent estetiska grunder torde få underkänt på vilken reklamutbildning som helst. Typsnittet Comic Sans (i versaler!) hör hemma i tecknade serier och inte någon annanstans.

ANNONS