Framåt. Med en ny regering på plats kan inte de stora partierna spela politiska spel i viktiga frågor.
Framåt. Med en ny regering på plats kan inte de stora partierna spela politiska spel i viktiga frågor. Bild: Jessica Gow/TT

Joakim Broman: Skippa politiskt spel i hårda frågor

Elsystemet och cementproduktionen hör till de saker som är alltför viktiga för att tramsas bort i ett politiskt spel.

ANNONS

Så valdes Magdalena Andersson (S) för andra gången till Sveriges första kvinnliga statsminister. Efter debaclet förra veckan, där Andersson tvingades avgå eftersom Miljöpartiet valde att lämna regeringen när oppositionens budgetreservation röstades igenom, kan S-ledaren nu på riktigt tillträda.

Att MP skulle lämna regeringen har varit föremål för spekulation under hela hösten, inte minst eftersom agerandet är logiskt för både MP och S. MP får en mer självständig roll inför valrörelsen och kan bli mer radikala både i retorik och politik, för att försöka återvinna förlorade röster från miljörörelsen.

Socialdemokraterna blir på samma sätt friare att söka stöd för sin politik i riksdagen. I teorin kan partiet närma sig Moderaterna både när det gäller migrationsfrågorna och brottsbekämpningen.

ANNONS

Så var det bara det där med teori och praktik. "Jag tror det där är lite naivt tyvärr. Samarbetsklimatet i riksdagen är uselt”, säger en regeringskälla till Expressen (27/11). Källan får visst medhåll från moderat håll. "S är hälften så stora i dag som på 90-talet, och de har inga kompisar. Och det är kompisar som är hårdvalutan i det nya politiska landskapet”, säger en högt uppsatt moderat till Expressen.

I vissa avseenden är det lätt att förstå vad personerna menar. Ingen opposition vill ge regeringen mer ammunition än nödvändigt inför en valrörelse. Breda uppgörelser över blockgränsen minskar polariseringen, vilket inte alla har intresse av.

Men allt handlar inte heller om positionering utan om verklig politik. Beslutet om slutförvar för använt kärnbränsle, som Miljöpartiet blockerat av ideologiska skäl, är ett sådant. Om inte ett beslut fattas riskerar delar av kärnkraftsproduktionen att behöva stänga ner redan 2024. Det hotar försörjningstryggheten i ett elsystem som redan är ansträngt av väderberoende kraft, stor överflyttning från norrländska älvar och omfattande import.

Tänker Moderaterna verkligen blockera ett sådant beslut bara för att kunna använda ett bristande elsystem som slagträ i valrörelsen? Det är svårt att se det.

Viktiga beslut lär också behöva fattas i frågan om Cementas kalkbrytning, om vattenkraften som ska miljöprövas, och säkert många andra områden där Miljöpartiet utgjort en black om foten på Socialdemokraterna. Då måste också Moderaterna kliva fram och vara, som partiledaren Ulf Kristersson brukar säga, den vuxne i rummet. Elsystemet och cementproduktionen hör till de saker som är alltför viktiga för att tramsas bort i ett politiskt spel.

ANNONS

ANNONS