Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) och statsminister Ulf Kristersson (M) under en EU-politisk partiledardebatt i riksdagen på onsdagen.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) och statsminister Ulf Kristersson (M) under en EU-politisk partiledardebatt i riksdagen på onsdagen. Bild: Christine Olsson/TT

Ola Tedin: Socialdemokraterna duckar för antisemitismen

Socialdemokratin verkar ha svårt att gå till botten med den antisemitism som gång på gång dyker upp hos enskilda företrädare. Misstanken att partiet ogärna vill stöta sig med den del av väljarbasen som har sina rötter i Mellanöstern är svår att hålla ifrån sig.

ANNONS

När statsminister Ulf Kristersson egentligen skulle debattera Europapolitik under EU-debatten i Riksdagen lyckades han i stället provocera fram ett känslosamt försvar från oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) för en av hennes partikollegor som i somras deltog i en konferens tillsammans med personer med kopplingar till Hamas. “Det finns en terrorromantik i vissa S-kretsar som borde besvära S-ledaren”, sa statsminister Ulf Kristersson.

Andersson kontrade med “anklagar du Jamal El-Haj för att vara en terrorromantiker? Hans sons hustrus familj utplånades för några dagar sedan.”

Det öde som drabbat Jamal El-Hajs familj är givetvis en tragedi som tyvärr delas av tusentals Gazabor. Och av Israeler på andra sidan gränsen. Ur den synvinkeln är Magdalena Anderssons upprördhet förklarlig. Men samtidigt har hon och hennes parti haft svårt att markera mot partikamratens samröre med Hamas sympatisörer.

ANNONS

Staden har många invånare med rötter i Mellanöstern

Efter terrororganisationens attack mot Israel den 7 oktober har antisemitiska budskap öppet gjort sig hörda runt om i Sverige i allmänhet och i Malmö i synnerhet. Staden har många invånare med rötter i Mellanöstern och varifrån vissa tyvärr har tagit med sig antisemitiska värderingar. Vissa verkar också ha har nästlat sig in i Socialdemokratin.

Häromdagen avslöjade Expressen att mängder av antisemitiskt hat och propaganda luftats i Facebookgruppen the Pink room sedan Hamas inledde attackerna mot Israel den 7 oktober. Christer Mattsson, forskare vid Göteborgs universitet, konstaterar i artikeln att inläggen ligger “på Goebbels-nivå”. Moderator och skapare av gruppen är, händelsevis, en prisbelönad kommunikatör som arbetat både som politisk sekreterare åt S i Malmö och för stadens kulturförvaltning.

Det var heller inte första gången. “Jag tror att du har fått in i Malmös SSU-grupper en väldigt stark influens från Mellanöstern,” sade förre partiledaren och statsministern Göran Persson i en intervju med DN så sent som 2021. Deltagare i SSU Malmös första majtåg hade skanderat “krossa sionismen”, en ofta använd antisemitisk omskrivning förklädd till Israelkriik.

Utländska medier började också uppmärksamma att Malmös judar efter hand flytt Malmö på grund av en växande och allt mer öppen antisemitism. Staden sattes därefter på världskartan 2012 när USA:s president Barack Obamas särskilda sändebud mot antisemitism besökte dåvarande Malmökommunalrådet och socialdemokraten Ilmar Reepalu för att försöka vinna klarhet kring hans grumliga uttalanden om kopplingar mellan Malmös judiska befolkning och Israels bosättningspolitik.

ANNONS

Reepalu – som personligen tog mycket illa vid sig av kritiken som han upplevde som orättvis – lyckades efter mötet tyvärr åter trassla in sig i samma halvkvävda argumentation.

När gruppen bakom Malmös kippavandringar nyligen arrangerade en manifestation mot antisemitismen talade ett av stadens liberala kommunalråd tillsammans med den Moderate utrikesministern och Liberalernas jämställdhetsminister. Även stadens Socialdemokrater var inbjudna att tala, men höll sig borta. Det skulle kunna uppfattas som en markering.

ANNONS