Södra Tyskland är EU:s framtid

Det är troligt att EU i framtiden kommer att styras av sydtyskar.

ANNONS

Bayerns inofficiella slogan är “Laptop und Lederhose”. Parollen fångar den tyska delstatens mentalitet. Här blandas det traditionella – som de klassiska kortbyxorna i läder – med industriella innovationer och framgångsrika företag. Bayern är stabilt höger. Det kristdemokratiska partiet CSU, som är systerparti till förbundskansler Angela Merkels CDU, har styrt delstaten sedan 1967. På senare tid har De Gröna gjort en rejäl framryckning, men enbart efter att partiet anpassat politik och retorik efter bayerska värderingar. Att bevara miljön för kommande generationer ligger de konservativa tyskarna varmt om hjärtat.

Bayern är den mest välmående delen av Tyskland och landets ekonomiska motor. Här finns företag som BMW, Siemens och Adidas. Huvudstaden München och de småbyar som ligger runtomkring är antagligen ett av Europas mest hemmafrutäta områden. Det kanske inte är något ideal för den liberalfeministiska folkpartisten, men det är ändå svårt att tycka synd om de välbeställda damer som spankulerar omkring i Münchens parker en solig vårdag, ofta med sällskap av en liten hund som gläfser åt lycra-männen som susar förbi på sina hypermoderna cyklar.

ANNONS

Frankrikes president Emmanuel Macron har gjort tydligt att han vill bli hela Europas starke man. Troligare är att EU i framtiden kommer att styras av sydtyskar. Allt tyder på att Annegret Kramp-Karrenbauer, som numera är det tyska regeringspartiet CDU:s ordförande, tar över som kansler efter Merkel. AKK, som hon ofta kallas, kommer från Saarland i sydvästra Tyskland. Mycket tyder också på att EU-kommissionens nya ordförande blir en bayrare. Manfred Weber från Europaparlamentets kristdemokratiska grupp är en toppfavorit för att efterträda den nuvarande kommissionsordföranden, luxemburgaren Jean-Claude Juncker.

“Bayern är mitt hem – Europa är vår framtid”, säger Manfred Weber i sin kampanjfilm. Tittaren får följa med Weber på tåget genom det sydtyska landskapet. Visionerna är kanske inte nya. Europa ska vara fritt, säkert, vi ska samarbeta, men vi har också rätt att känna oss hemma på den plats vi kommer ifrån.

Och det är ungefär så den unga generationens västeuropéer känner inför Europa. Åtminstone i Bayern. Dagens 30-åriga tyskar minns inte Berlinmuren. Ett enat Tyskland är för dem lika självklart som ett enat Europa. Den som börjar prata politik på en uteservering där påsklediga tyska unga kvinnor och män njuter av det flytande bayerska guldet, alltså ett enlitersglas med öl, kommer slås av att just detta: det går att vara europé och bayrare på samma gång. Att ha möjlighet att enkelt arbeta eller studera i Frankrike, Nederländerna eller Skandinavien är självklart. Samtidigt är det också självklart att den som vill bo i Bayern får anpassa sig efter det bayerska sättet att leva. Gillar man inte kyrkklockor som ringer varje kvart får man bo någon annanstans.

ANNONS

Den svenske före detta statsministern Carl Bildts (M) bok från 1991 har titeln “Hallänning, svensk, europé”. I München är man bayrare, tysk, europé. Det behöver inte finnas någon motsättning – på samma sätt som man kan gå runt i lädershorts eller dirndl och vara it-entreprenör på samma gång.