Tandläkare Amir Pirhayati och tandsköterska Marie Louise Sigala, vars klinik erbjuder gratis akuttandvård.
Tandläkare Amir Pirhayati och tandsköterska Marie Louise Sigala, vars klinik erbjuder gratis akuttandvård. Bild: Mia Höglund

Sök vård och tandvård om du behöver!

Så sök vård när du behöver, var inte rädd utan var rädd om dig! Skapa inte din egen, privata vårdskuld i onödan, det kan bli lika dödligt som covid-19.

ANNONS
LocationUddevalla|

Det kändes nästan som en paus från coronapandemin i somras. Smittalen sjönk och inte alls lika många förlorade längre livet i den fruktansvärda farsot som covid-19 är. Samhället hade rent av hunnit öppna upp lite grand när det smällde till igen. Och här sitter vi nu igen med, med isolerade äldre och människor som jobbar hemma. Det är återigen allvar och vi kan inte unna oss att göra saker tillsammans bara för att det är roligt. De allra flesta ställer upp på det. Vi fixar inga fester, vi håller avstånd i butiken, vi åker inte buss om vi inte behöver, så att de som måste komma till jobb där man inte kan jobba hemma i stället får gott om plats och kan undvika smitta. Min sambo till exempel som inte har bil och måste ta buss för att komma till jobbet på ett vårdboende.

ANNONS

Men det finns också andra som behöver plats i bussen. En del äldre som mår dåligt vågar inte uppsöka sjukvård just nu, antingen för att de upplever att de inte kan ta sig till läkare på ett säkert sätt, utan att blanda sig med andra. Visst finns det taxi, men för många är den summan det kostar oöverkomlig, särskilt om du bor en bit ut på landet.

Andra är livrädda för att bli smittade på vårdcentralen eller hos andra vårdgivare. Men du som behöver hjälp - tveka inte att söka hjälp oavsett om det är kroppen eller själen som mår dåligt.

Är det något vårdgivarna lärt sig under den här tiden så är det att inte samla folk i ett väntrum. De som testas för covid-19 kommer inte in väntrummen överhuvudtaget utan får hållas i sina egna (glesa) köer, antingen i egna bilar eller utomhus. Även snabba blodprov för annat måste tidsbokas och du får inte komma in i väntrummen om det finns för många som väntar där. Min egen erfarenhet är att de vårdgivare jag behövt kontakta har lyckats ypperligt med att hålla vårdtagarna på långt avstånd från varandra.

Så sök vård när du behöver, var inte rädd utan var rädd om dig! Skapa inte din egen, privata vårdskuld i onödan, det kan bli lika dödligt som covid-19.

ANNONS

Jag är också bekymrad över att Folktandvården stängde ner allt utom akutvård i flera månader. Var rädd om dina tänder. Forskning visar att tandlossning kan orsaka hjärtproblem som hjärtinfarkt, hjärtsvikt och stroke. Och om några kan det här med basala hygienrutiner så är det våra tandläkare. Handskar, munskydd, sprit - och så har det varit långt innan pandemin, så länge jag kan minnas i alla fall. Nu har de öppnat igen – jag hoppas att de inte stänger igen för tandvård är superviktigt.

ANNONS