FILE - In this Wednesday, Jan. 6, 2021 file photo, supporters of President Donald Trump are confronted by U.S. Capitol Police officers outside the Senate Chamber inside the Capitol in Washington. On Friday, Jan. 8, 2021, The Associated Press reported on stories circulating online incorrectly asserting that Capitol rioters were antifa activists. At center is Jake Angeli, wearing fur hat with horns, a regular at pro-Trump events and a known follower of QAnon. (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)  NYNR201
Konspirationen. Rörelsen QAnon som uppmärksammades för sitt deltagande i stormningen av Kapitolium har nu kommit till Sverige. Bild: Manuel Balce Ceneta

Statliga tjänstemän får inte sprida konspirationsteorier

Konspirationsgruppen Qanons idéer sprider sig överallt och det är ett stort problem.

ANNONS

Världen styrs av djävulsdyrkande pedofiler och kannibaler. I alla fall enligt den nätbaserade konspirationsgruppen Qanon, som uppstått på internetforum som 4chan och 8kun.

Nu har rörelsen också kommit till Sverige, enligt ett reportage i Svenska Dagbladet (7/5) om hur svenska föräldrar deltagit i en livesändning som spred rörelsens idéer. Även Veckorevyn har i en granskning (2/2) visat på hur flera svenska influencers sprider rörelsens konspirationer. Att klart fastslå hur många som faktiskt ingår i en internetrörelse är svårt, men klart är att idéerna sprids från konton med tiotusentals följare, vissa så många som hundratusentals följare.

Samtidigt finns också en stark fascination för den här typen av rörelser, även bland dem som inte delar dess idéer. Övertygade konspirationsteoretiker blir lätt uppjagade, och är tacksamma mål för internettroll ute efter att väcka starka reaktioner. Det finns en uppsjö poddar som går igenom olika konspirationsteorier. För den som har har fötterna på jorden har teorierna högt underhållningsvärde, vilket också bidrar till stor spridning på nätet. Internet har gjort det lättare för folk med avvikande övertygelser att hitta varandra – men också ökat medvetenheten om dem hos allmänheten. Internet blir lätt en freakshow, med Qanon-anhängare istället för skäggiga damer.

ANNONS

Konspirationer fascinerar och för många omges de här rörelserna fortfarande av ett löjets sken. Samtidigt är det lätt att skrattet fastnar i halsen. För vissa internetrörelser, som just Qanon, har också potential att göra stor skada, på mer än ett sätt.

I SvD framkommer att en anställd på Arbetsförmedlingen spridit Qanon-teorier till arbetssökande (7/5). Och enligt Säpos analyschef Ahn-Za Hagström kan känslan av att tillhöra en stor rörelse, med vind i ryggen, ingjuta mod i vissa att begå brott.

Därför är det något oroande med hur Qanon är uppbyggt. Rörelsen blandar ett flertal populära konspirationsteorier – rörelsen är både emot 5g och vaccin. Rörelsens bredd ger flera rekryteringsbaser, och att ta steget in i rörelsen kan vara lättare för de som redan tror på en teori som kan verka som en inkörsport till fler teorier och slutligen en världsbild vitt skild från majoritetssamhällets.

Dessutom riktar rörelsen in sig på människor som känner sig illa eller orättvist behandlade av samhället. Som konstateras i granskningen i SvD så är ett flertal av de aktiva svenskarna föräldrar som blivit av med vårdnaden av sitt barn, ofta efter en uppslitande vårdnadstvist. Troligen söker de både tröst och acceptans i Qanon.

Hur pratar vi om rörelsen utan att stöta bort dessa individer? Risken är ofta att ifrågasättande av världsbilden skapar större klyftor, men samtidigt är det inte ett alternativ att acceptera och låta den stå oemotsagd. Det är ingen enkel balans. Inte heller är det lätt att balansera mellan att varna för potentiellt farliga internetrörelser, utan att hamna i alarmism som snarare riskerar att underblåsa problemet.

ANNONS

Uppmärksammas rörelsen mycket kan det skapa just den känsla av medvind som Säpo varnat för. Men ändå är det både riskfyllt och svårt att helt ignorera Qanon.