Kladdigt. Nutella-stölderna borde få danska politiker att vakna och avskaffa sockerskatten.
Kladdigt. Nutella-stölderna borde få danska politiker att vakna och avskaffa sockerskatten. Bild: Beyzaa Yurtkuran

Johanna Högström Schreiber: Stölder av Nutella bevisar att sockerskatt är en usel idé

Nutella-ligan som just nu härjar i Danmark är det ultimata beviset på hur punktskatter drabbar en hel bransch. Nu tvingas en livsmedelskedja i landet låsa in de eftertraktade burkarna vid kassan.

ANNONS

Danmark är mästare på märkliga punktskatter på lyxvaror. Den särskilda bubbelskatten på champagne- och champagneliknande drycker är en av de mest provocerande, men det som främst drabbar den danska dagligvaruhandeln och livsmedelsbranschen är punktskatten på godsaker. Den omfattar bland annat godis, chokladprodukter och glass, vilket har lett till omfattande gränshandel med Sverige och Tyskland.

Teorin kring Nutellastölderna är, som så ofta vid livsmedelsstölder, att ligorna säljer vidare det kletiga guldet till mindre butiker vilka får en betydligt lägre marginalkostnad än om de köpt in varan centralt.

Just Nutella, med sin höga densitet och sockerinnehåll, är en av de produkter som danskarna av tradition köpt i grannländerna. Detta berodde från början på att varan dubbelbeskattades, eftersom landet tidigare hade en särskild punktskatt på nötter. Dessutom har världsmarknadspriset på hasselnötter ökat under de senaste åren.

ANNONS

De senaste åren har den rekordstarka danska kronan, och svajiga svenska kronan, bidragit till att danskarna vallfärdar till Sverige för att samla på sig godis, precis som norrmännen gjorde tidigare när sockerskatten var hög och kronan stark även i vårt västra grannland. Om man tar hänsyn till valutakursen är kilopriset på Nutella tre gånger så högt i Danmark som i Sverige. Det är alltså inte konstigt att en svart marknad för det bruna guldet har börjat växa fram i ett land där det finns en lång tradition av äta choklad på frukostmackan. Danskarna äter ungefär 15 kilo godis och choklad per person och år. Det är ungefär lika mycket som i Sverige och Norge tillsammans.

Gillar att både höja skatter och göra livet tråkigare

Danmark har även en lång tradition av att tillverka sötsaker av hög kvalitet. Vissa av dem är så pass populära att den svenska författaren och poddaren Anton Berg får stå ut med regelbundna skämt om sitt namn. Lösgodishyllorna i Sverige dignar av gummibjörnar och lakritspengar som importerats från vårt grannland. Om Danmark vill ha kvar sin godisindustri och sötsakerna på hyllorna i det egna landet borde de ta tillfället i akt att avskaffa sockerskatten.

Även i Sverige har införandet av en sockerskatt diskuterats av både politiker och barnläkare. Socialdemokraterna är förslagets främsta förespråkare. Det är ingen skräll, eftersom de som bekant gillar att både höja skatter och göra livet tråkigare. Glädjande nog har nuvarande regering sagt att det inte finns några planer på att införa en sådan. Nutella-ligan är det ultimata beviset på att sockerskatt gör mer skada än nytta.

ANNONS

ANNONS