Stoppa kvacksalvarna som påstår att de kan stoppa Coronasmittan

Myndigheter måste agera kraftfullt mot de individer som lurar människor på både pengar och hälsa

ANNONS

Personer som smittats av coronaviruset bör ges höga doser av c-vitamin intravenöst. De bör också dricka vattenreningsprodukten kolloidalt silver outspätt fem till sex gånger om dagen. Det rekommenderar läkaren Annika Dahlqvist, ofta kallad LCHF-doktorn, på sin blogg. Hon är en av de kvacksalvare som Expressen i häromdagen (21/3) lyfte fram i ett stort reportage om hälsogurus och bluffläkare som nu försöker tjäna sig en hacka på människors rädsla för covid-19.

En annan person som kallar sig ”naturläkare”, trots att han inte har någon läkarexamen, menar att människor som är oroliga för smittan bör skydda sig med ”immunstärkande och virusdödande” kosttillskott, som mjölksyrebakterier, gurkmeja och gräspulver. Detta finns naturligtvis att köpa till ockerpris från ett företag som personen driver. Samma person tipsar också om att linda in lökomslag på bröstet enligt gammal hokus pokus-sed om man blir sjuk. Bloggprofilen Katrin Zytomierska, som på senare år givit sig in i hälsobranschen, har i dagarna lanserat fiskolja för 400 kronor flaskan. Denna påstås ”boosta och stärka immunförsvaret”, något som beskrivs som viktigt ”i dessa tider med ett läbbigt coronavirus”.

ANNONS

I Expressens reportage uttalar sig både en professor i infektionsmedicin från Uppsala universitet och en jurist på Socialstyrelsen. De är tydliga. Att lura människor på det här sättet är både olagligt och farligt. Enligt den del av patientsäkerhetslagen som för några år sedan ersatte kvacksalverilagen, är det bara legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal (i de flesta fall endast läkare) som har rätt att professionellt behandla smittsamma och allvarliga sjukdomar som till exempel tuberkulos, cancer, epilepsi eller diabetes. Här ingår covid-19. Man får inte heller utan personlig undersökning lämna råd eller anvisningar om behandling.

I lagboken står också att legitimerade läkare ska utöva sitt yrke i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet samt att den som inte är läkare är förbjuden att använda sig av denna yrkestitel.

Det säger sig själv att det inte går i linje med lagen att som Annika Dahlqvist ge råd om kolloidalt silver (som i värsta fall kan trigga igång antibiotikaresistens) eller sprutor med höga doser c-vitamin. Ändå har Dahlqvist i åratal kunnat fortsätta ge ovetenskapliga råd med bibehållen legitimation. På bloggar, i Facebookgrupper och under föreläsningsturnéer ägnar sig samtidigt charlataner (inte sällan under namn som naturläkare) åt att marknadsföra diverse kryddor, örter, silverprodukter och massiva doser av vitaminer som undergörande för alltifrån immunförsvar till klimakteriebesvär, cancer och depression.

ANNONS

Det är utmärkt att Expressen granskar denna lurendrejeriindustri i ett läge där den riskerar att göra mer skada än någonsin. Men det borde inte stanna där. Myndigheter måste agera kraftfullt mot de individer som bygger förmögenheter på att bryta mot patientsäkerheten och lurar människor på både pengar och hälsa. Lagarna finns. Använd dem.

ANNONS