06/07/2022. London, United Kingdom. The |Prime Minister Boris Johnson leaves Number 10 for prime Minister's Questions. 10 Downing Street. Picture by Kyle Heller / No 10 Downing Street
Lögner. Upprepade gånger har den brittiska premiärminister Boris Johnson ertappats med att slira med sanningen. Bild: Kyle Heller / No10 Downing Street

Elin Larsson: Storbritannien förtjänar bättre än Boris Johnson

Det är slutfestat för BoJo. Avgången var till sist oundviklig.

ANNONS
|

Det som i förra veckan framstod som ytterligare en lögn i mängden från premiärministern, visade sig bli sista droppen. Nu har Boris Johnson avgått. Historien som fick honom på fallrepet utspelade sig kring vice gruppledaren för det konservativa Torypartiet, Chris Pincher, som hade varit berusad och anklagades för att ha ofredat andra personer.

Det var inte Pinchers första ofredande, så han erkände och valde att avgå. Men när premiärministern nyligen utfrågades om vad han visste om fallet, svarade han att den besvärliga historiken var okänd för honom. Tills han tvärvände och erkände att han var medveten om anklagelserna redan när han befordrade Pincher till vice gruppledare.

ANNONS

I vanliga fall hade en premiärminister fått utstå kritik för bristande omdöme. Det som till sist fick Johnson på fallrepet är att han kontinuerligt har ertappats med att ljuga, undanhålla information och skarva med sanningen.

Allra värst var det i samband med den så kallade ”partygate-skandalen”. Lämna inte era hem såvida ni inte har viktiga anledningar, lät det från premiärministern som underströk coronapandemins allvar. Samtidigt som han själv arrangerade uppemot 16 privata fester på residenset 10 Downing Street. Nu är det slutfestat för Boris Johnson.

Oavsett vilken skandal som bubblat till ytan har Johnson regelmässigt avfärdat allt. När bevis på motsatsen dyker upp, vänder han illa kvickt och försöker pussla ihop en efterhandskonstruktion. Det är inte värdigt en politiker, och framför allt inte en regeringschef.

Ironiskt nog har det skett i en tid då Storbritannien är i stort behov av en premiärminister som uppvisar ledarskap. Inflationen sticker iväg snabbare än jämförbara länder, flera strejker lamslår den brittiska arbetsmarknaden, och ett fullskaligt anfallskrig pågår i Europa. För att inte tala om konsekvenserna av britternas utträde ur Europeiska unionen.

Varken det brittiska folket eller premiärministerns partikamrater anser att avgångsbeskedet kom en dag för tidigt. Hans närmaste allierade, bland annat finansministern och andra seniora regeringskollegor, har försökt få Johnson att inse att loppet är kört. Ändå har han förgäves försökt surra fast sig vid ämbetet.

ANNONS

Det konservativa partiet, som historiskt sett formats av högt stående ideal av ledare som Winston Churchill, har minst sagt förändrats på senare år. Numera förknippas partiet främst med den avgående premiärministerns uppdiktade historier. Bortsett från de mer uppenbara anledningarna till varför Johnson nu tackar för sig, finns det risk att hans djärva lögner får långsiktiga konsekvenser för politikens förtroende.

När den svenska valrörelsen går in i en slutspurt kan Boris Johnsons politiska snedsteg fungera som en viktig påminnelse. Inte för att den brittiska och svenska inrikespolitiken har mycket gemensamt. Utan för att förtroendefrågor inte bara handlar om vilken partiledare man tycker företräder ens politiska åsikter allra bäst. Utan för att det minst lika mycket handlar om vilken partiledare man känner ett personligt förtroende för.

Elin Larsson
Liberala Nyhetsbyrån
Elin Larsson
ANNONS