Hedrar. Överbefälhavare Micael Bydén, talman Andreas Norlén och statsminister Magdalena Andersson var några av de som firade Veterandagen i söndags.
Hedrar. Överbefälhavare Micael Bydén, talman Andreas Norlén och statsminister Magdalena Andersson var några av de som firade Veterandagen i söndags. Bild: Sören Andersson/TT

Linnea Hylén: Sveriges veteraner är värda att uppmärksamma

Trots hundratusentals veteraner, anhöriga och intresserad allmänhet valde SVT att återigen att avstå från att sända söndagens veterandagsfirande. Beslutet är under all kritik.

ANNONS
|

I söndags, den 29 maj, hedrades inte enbart alla mödrar, utan även alla Sveriges veteraner. Veterandagen som sedan år 2018 är allmän flaggdag syftar till att uppmärksamma veteranernas uppoffring för Sveriges och hela världens säkerhet.

Dagen som traditionsenligt firas med pompa och ståt vid Sjöhistoriska muséet anordnades i år med stor publikuppslutning för första gången sedan pandemin. Under årets statsceremoniella högtidlighållande hyllades särskilt de svenska veteraner som tjänstgjorde under FN-flagg på Cypern under åren 1964-1993. Ceremonin besöktes av både prins Carl Philip, statsminister Magdalena Andersson (S), överbefälhavare Micael Bydén, rikspolischef Anders Thornberg och talman Andreas Norlén.

Veterandagsceremonin vid Sjöhistoriska muséet är ett välbesökt evenemang, både av politiker, myndighetschefer, veteraner, anhöriga och allmänhet. Sedan 1948 har 100 000 svenska kvinnor och män skickats ut på internationell tjänstgöring. Bakom alla veteraner finns hundratusentals anhöriga med starka minnen av hur deras mamma, pappa eller syskons tjänstgöring påverkat familjen och vardagen. Väntan, oron och inte minst stoltheten är några av alla de känslor som under veterandagsceremonierna blossar upp hos veteraner och anhöriga. Under dagen åskådliggörs de minnen som aldrig glöms bort och erfarenheterna som hänger med livet ut, vare sig man vill eller inte.

ANNONS

Det är precis därför som veterandagsceremonierna inte lämnar någon oberörd. Berättelserna från fältet är gripande för alla som lyssnar, liksom stoltheten över att Sverige genom fredsbevarande insatser bidragit till fred och säkerhet för så många världen över. Budskapen som ekar under veterandagen är därför starkare än under andra minnesdagar. Allvaret bakom veteranernas insats är också anledningen till att ceremonierna genomförs och att dagen numera är en allmän flaggdag.

Under ceremonierna är det således en utmaning att finna en veteran som inte utstrålar både tacksamhet och ödmjukhet med vetskapen om att de själva kunde varit en av de som aldrig kom hem. Totalt har 86 svenskar dött under sin utlandstjänstgöring, enligt Sverige Veteranförbund. De fredsbevarande insatserna har inte varit utan ett dödligt pris som nästan hundra svenskar fått betala. Deras uppoffring får aldrig glömmas bort.

Den 29 maj ger oss därför en chans att lyfta blicken och visa respekt för veteranerna som riskerat sina liv för andras trygghet. Veterandagen och dess firande är inget särintresse utan en allmän dag som bör komma fler till dels. Hittills har dock SVT inte gått med på att sända statsceremonin på statstelevisionen. Veteranförbundet har tidigare år öppet frågat SVT om deras ointresse, men ännu en gång blev Försvarsmakten tvungna att livesända ceremonin via Youtube.

ANNONS

Oavsett orsak bakom SVT:s beslut finns det något djupt ovärdigt i att självaste public service inte tv-sänder ceremonin vars syfte är att hedra svenskarna som skadats och stupat i allmänhetens tjänst. Gör om och gör rätt till nästa år, SVT.

ANNONS