Turism. Sommar, sol och semesterveckor får omkring en miljon sommargäster att söka sig till lilla Gotland med sextiotusen året runt-invånare.
Turism. Sommar, sol och semesterveckor får omkring en miljon sommargäster att söka sig till lilla Gotland med sextiotusen året runt-invånare. Bild: Maja Suslin/TT

Mimmie Björnsdotter Grönkvist: Turismen har inte bara baksidor

Nackdelarna blir påtagliga samtidigt som fördelarna tas för givet. Värre än att turister flockas i drivor, blir om de slutar göra det. Då går både pengar och arbetstillfällen förlorade.

ANNONS

Värmeböljor i all ära, men det är inte bara hettan som får Östersjön att påminna om Medelhavet – och Gotland och Öland om Balearerna. Inför att sommarens semestersäsong drar igång på riktigt rapporterar SVT (23/6) om gotlänningar som är allt annat än välkomnande.

Deras budskap till turisterna? Kom inte hit. För en ö med omkring 61 000 året runt-invånare uppstår problem när det kommer en miljon sommargäster.

Dyra bostäder på Gotland

Det blir trängsel, särskilt på de vackraste badstränderna, och vattenbristen förvärras. Turismen sätter även permanenta avtryck på Gotlands bostadsmarknad. Upptrissade priser gör att människor med rötter på ön får svårt att bo kvar, och det är svårt att hitta hyresvärdar som hyr ut årets alla månader när de vill slå mynt på de lukrativa sommarmånaderna.

ANNONS

Lägg till att husägare som bor någon annanstans de flesta av årets månader – och, mest väsentligt, betalar skatt på annat håll – förväntar sig vård och annan samhällsservice de inte hjälper till att finansiera.

Protester mot turism på Mallorca

Det handlar förstås inte bara om Gotland. Det finns fler vackra stråk i Sverige med liknande problem. Diskussionen påminner dessutom om hur det har låtit på många semesterorter ute i världen. På svenskarnas utländska favorit-ö Mallorca har stigande bostadspriser lett till stora protester. Samtidigt står turism för 45 procent av ögruppen Balearernas bruttonationalprodukt (SVT 22/6).

Även Gotland tjänar stort på sina gäster, och här blir problemet dubbelt. Visst är det lätt att klaga på turister som kommer, särskilt de som kissar i gränder, dumpar picknick-rester i havet och tar upp vårdplatser för att de behöver magpumpas. Lika lätt är det dock att föreställa sig klagosången om turisterna uteblir, från såväl näringslivet som dess anställda.

Vattenbristen måste lösas av lokalpolitiker

Kanske är besvären mer konkreta än fördelarna. Att tonåringarna har lätt att hitta ett sommarjobb att skopa glass på blir något man tar för givet. Arbetstillfällen är dessutom inte det enda positiva, många är gotlänningarna vinner på sommarens upptrissade bostadspriser. Andrahandsuthyrningen kan finansiera stora delar av boendekostnaderna resten av året och semester på annat håll – kanske på Mallorca?

ANNONS

En del av nackdelarna, som svårigheter att hitta parkering eller vattenbrist, ligger dessutom på lokalpolitiker att fixa. Att reglera eller skatta bort turismen är dock inte lösningen. Istället borde man sträva mot att hitta former som fungerar, och som lokalbefolkningen kan leva med. Alla pengar turismen drar in borde kunna möjliggöra detta. Det må vara kul att klaga på turister, men det blir långt mindre roligt om de slutar komma helt.

ANNONS