Uddevalla hamn med Byfjorden
Uddevalla hamn med Byfjorden Bild: Lasse Edwartz

Under ytan är det botten i Byfjorden

Det som behövs är syre. Sedan löser naturen resten.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Byfjorden är förutsättningen för Uddevalla. Den har gett en trygg hamn. Fjordens vatten har gett arbete och rekreation för Uddevallas befolkning. Alla som bott i, eller besökt Uddevalla, minns och uppskattar Byfjorden.

Byfjorden är en toppsevärdhet i Uddevalla, Uddevallabron, Gustavsberg, Strandpromenaden, Unda, Mollön, Lindesnäs, de Vita Båtarna. Listan över fjordens förtjänster kan göras mycket lång.

Men under ytan är det botten. Där är det riktigt dåligt. Ungefär 3 kvadratkilometer av Byfjordens bottnar är döda. De är syrefria. Det innebär att inget kan leva där. En film från Byfjordens botten kunde lika gärna vara filmad på ytan av mars.

LÄS MER:Byfjorden viktig när kusttorsken i Sverige restaureras

Halva fjorden, den grundare delen mår dock bra. Där är det fullt av liv, ålgräs och tång, småkrabbor, tångräkor, musslor. Entreprenören Lars-Olof Axelsson såg möjligheten och startade projekt Fjordtorsk.

ANNONS

Uddevalla kommun och länsstyrelsen gav tillstånd. Många har stött ekonomiskt. Det är Havs och Vattenmyndigheten, Sveriges Fiskares Producent Organisation SFPO, företag i Uddevalla, Uddevallas Rotaryklubbar, Thordénstiftelsen och många enskilda.

2020 satte Fjordtorsk ner 64 rev i fjorden. De är gjutna i betong, med fina ”lägenheter” för fisk. På fjordtorsk.se finns både bild och film som visar att både torsk och hummer flyttat in.

När jag var barn, gick det att fiska torsk i fjorden. Jag vill att det ska vara möjligt för mina barnbarn. Tack vare Fjordtorsk kommer det sannolikt att bli möjligt. Men kanske inte i hela fjorden. Det är trist och tråkigt.

LÄS MER:Vill lägga ner nya torskrev i Byfjorden

Jag tror att alla Uddevallabor vill ha en hel och frisk fjord, från yta till botten. Det går att ordna. Det är inte lätt, men det går att återställa hela fjorden. Det som behövs är syre. Sedan löser naturen resten.

För några år sedan gjorde Göteborgs Universitet ett försök med att pumpa ner syre till botten. Ytvattnet innehåller mycket syre. Det vattnet pumpades ner till botten och resultatet blev bra. När försöket avbröts var driftskostnaden per år, cirka 450 000 kronor.

Försöket bröts när pengarna tog slut. Politiker och myndigheter trodde nog att väljarna inte ville att deras skattepengar skulle kastas i sjön eller pumpas bort. Det kan jag förstå. Jag tror dock också att folk ser en levande fjord som något bra för framtiden. Syre är en förutsättning för liv.

ANNONS

LÄS MER:Här trivs torsken som fisken i vattnet

Det är viktigt att få igång syresättningen igen. Ett alternativ är en pump på en flotte med vindkraftverk. Det kan också gå med en pump på land. Det är billiga och effektiva lösningar.

En annan möjlighet är vatten från reningsverket. Uddevalla Vatten släpper i dag ut sitt renade vatten i Bäveån strax utanför Riverside. Att göra det längre ut och djupare har diskuterats sedan 70-talet. Om det gjordes på 30 till 40 meters djup skulle botten få mycket mer syre.

Uddevalla Vatten prövar nu olika alternativ. Gällande lag gör det svårt att lägga extra miljökostnader på vattenpriset. Men alla som betalar skatt i Uddevalla använder vatten. Det skulle inte bli någon stor skillnad att ta kostnaden över skatten

Om och när fjorden restaureras är det bra för alla i kommunen. Det kan bli ett exempel för hela landet och sätta Uddevalla på miljökartan.

Det vore roligt om Uddevallas partier tävlade om vilket parti som är bäst på att återställa Byfjorden. Bästa partiet borde få flest röster. Ja de måste vara bra på annat också, men Byfjorden borde vara en del, av en bra helhet, från yta till botten.

När botten är bra, då blir resten bra också. Då klarar vi lokalt, det nationella miljömålet, Hav i balans.

ANNONS

ANNONS