Bandidos och andra kriminella mc-gäng kan flyga under radarn när polisen måste prioritera lokala kriminella gäng.
Bandidos och andra kriminella mc-gäng kan flyga under radarn när polisen måste prioritera lokala kriminella gäng. Bild: Frank Augstein

Karl af Geijerstam: Underskatta inte mc-gängens våldskapital

Konflikten inom Foxtrot och lokala kriminella gäng gör att det finns en risk för att mc-gäng som Bandidos kan flyga under radarn.

ANNONS
|

De kriminella mc-gängen kan verka i det tysta medan polisen måste lägga mycket resurser på att utreda mord och andra brott som är kopplade till nya områdesbaserade kriminella gäng i Sverige. Detta är slutsatsen i en ny rapport från researchföretaget Acta Publica.

Under 90-talet var Bandidos och Hells Angels i Sverige och Danmark i fullt krig med varandra. Det stora ”nordiska mc-kriget” slutade med en fred år 1997 efter 11 döda och 96 allvarligt skadade personer. Men slutet på gängkriget innebar inte att Bandidos och andra mc-gäng har blivit mer fredliga. Det är en slutsats som är felaktig. Enligt Acta Publica har mc-gängen fortfarande ett stort våldskapital som de inte tvekar att använda. En lång rad mord och sprängningar kopplade till mc-gängen pågår fortfarande, även om de har hamnat i skuggan av konflikten inom Foxtrotnätverket. ”Det är bara tur att inte ännu fler har fått sätta livet till vid de planerade och genomförda sprängdåd som har beskrivits”, skriver Acta Publica i rapporten.

ANNONS

En annan slutsats som dras i rapporten är att det finns kopplingar och samarbeten mellan olika områdesbaserade kriminella nätverk. Rapporten pekar specifikt ut Kronogårdsnätverket i Trollhättan som ett av de nätverk som Bandidos har nära samarbete med när det gäller narkotika- och vapenbrott. I helgen gjorde polisen ett stort tillslag vilket resulterade i ett beslag på 160 kilo narkotika. Nio personer sitter nu häktade. Den huvudmisstänkte är en person som är medlem i Bandidos.

Acta Publica ser att Bandidos arbetar hårt med nyrekrytering, vilket har varit en återkommande problematik. Man behöver så kallade supportergrupper som agerar som kriminella fotsoldater för gängens räkning. Om det inte finns många sådana personer tvingas gängmedlemmar högre upp i hierarkin träda fram mer i brottsliga sammanhang, vilket man vill undvika. Därför vill ledningen verka för etableringar av Inmortalse MC och X-team, vilket har skett i Kalmar och Helsingborg.

Ingenting tyder på att deras verksamhet kommer att upphöra

Det ses inte som optimalt att rekrytera nya medlemmar till Bandidos från de lokala kriminella nätverken. Medlemmarna där har ofta en historik av konflikter som tas med i klubben och skapar problem. Man har blivit en aktiv aktör inom pågående gängkrig.

Rapporten konstaterar att polisen inte har något val än att lägga mycket resurser på den stora mängd mord och sprängningar som de nya kriminella nätverken ägnar sig åt. Det är ett akut läge som måste prioriteras. Samtidigt ägnar sig mc-gängen åt grov narkotika- och vapenbrottslighet. Tyvärr finns en risk att detta kan ske ostört när polisens spaningsresurser är hårt ansträngda. Men man ska inte underskatta de kriminella mc-gängens kapacitet eller våldskapital. Ingenting tyder på att deras verksamhet kommer att upphöra. Bandidos har funnits i Sverige i 30 år och har tyvärr uppvisat en oroande kontinuitet och organisation. Helgens tillslag visar att Bandidos verksamhet fortsätter i oförminskad styrka. Tanken på att de nya lokala kriminella nätverken kan få en liknande omfattning är skrämmande.

ANNONS

LÄS MER:Storbedragerska från Uddevalla misstänkt kurir i narkotikanätverk

LÄS MER:Stora narkotikatillslaget: Här är personerna som greps

LÄS MER:Nio häktade efter stort narkotikatillslag – kopplas till kriminella nätverk

LÄS MER:Bandidos på frammarsch – samarbetar med Kronogårdsnätverket

LÄS MER:Vänersborgare med koppling till mc-gäng smugglade droger – döms till flera års fängelse

LÄS MER:Vill förbjuda Bandidos: "Mycket svårt"

ANNONS