Natten till måndagen sköt någon skott genom ett fönster till en lägenhet i Uddevalla.
Natten till måndagen sköt någon skott genom ett fönster till en lägenhet i Uddevalla.

Karl af Geijerstam: Uppenbar likgiltighet inför människoliv

Den eller de som sköt mot en lägenhet i Uddevalla i natt visar en likgiltighet inför de dödliga konsekvenser som våldet kunde ha fått.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Under natten till måndagen sköts ett antal skott genom ett fönster till en lägenhet i Uddevalla. Enligt polisen befann sig flera personer i lägenheten vid tidpunkten, men ingen har skadats.

Händelsen utreds i skrivande stund som grovt vapenbrott. Det finns även misstankar om framkallande av fara för annan. Motiv och gärningspersoner är okända, men under dagen har polisen frihetsberövat en person.

LÄS MER:Skottlossning i Uddevalla i natt – lägenhet beskjuten

– Det är en mycket allvarlig händelse, det är många skott som har avlossats mot bostaden, påpekar Rickard Fremark, lokalpolisområdeschef i västra Fyrbodal.

Måndagsmorgonen kunde ha börjat bättre för de som bor i det aktuella huset och dess omgivningar. Under natten har någon person hanterat ett skarpladdat vapen och använt det. Skotten har riktats mot ett hus i centrala Uddevalla där det bor ett stort antal personer. Naturligtvis är de allra flesta helt vanliga laglydiga personer, som nu har blivit utsatt för en stor fara.

ANNONS

Vad hade hänt om någon hade råkat vara ute och sett gärningspersonen (eller personerna)? Vad hade hänt om den som sköt råkat ta ”fel” fönster? Och även om detta kanske var ”rätt” fönster så är det lika kriminellt ändå. (En olycklig formulering är ändrad 211005)

Ett stort antal skott avlossades. Även om gärningspersonen bara ville skicka en signal, ett hot, är risken uppenbar att någon skulle kunna ha dött. Det ligger nära till hands att tro att gärningspersonen var likgiltig inför konsekvenserna, eller i varje fall tog lätt på de risker som finns.

Dådet är ytterligare ett exempel på flera negativa trender i brottslighetens utveckling. Tröskeln för att använda dödligt våld är låg, eller till och med obefintlig i kriminella kretsar. Små oförrätter, gräl om pengar eller ”heder”, hämnas med skottlossningar.

Tillgängligheten till vapen är alltför stor. Smugglingen från före detta Jugoslavien har varit omfattande. I den nya boken ”Vapensmederna: Männen som beväpnar Sverige” visar författarna Mathias Ståhle och Jani Pirttisalo Sallinen hur start- och gaspistoler kan byggas om till dödliga vapen.

Uddevalla har redan fått sin beskärda del av detta dödliga våld. Trippelmordet i staden år 2015 har satt djupa spår. De skyldiga till detta mord sitter nu i fängelse i Sverige respektive Libanon.

ANNONS

Förhoppningsvis får också den skyldige till nattens brottslighet sitta bakom lås och bom. För att detta ska ske måste polisen få tips om man har sett något eller hört något som kan hjälpa till att gripa de skyldiga. Allmänhetens många ögon och öron hjälper polisen i jakten. Tystnaden är brottslingens bäste vän.

ANNONS